Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Snelrecht en boetes voor relschoppers Plein 40-45

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2017, 12.59 uur · Foto: Inter Visual Studio / Remy Roosien

De zaken van dertien relschoppers die zondag werden opgepakt bij demonstraties in West zijn versneld afgedaan. De mannen hebben zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, belediging en het brengen van de Hitlergroet.

Vier demonstranten kregen een boete, de overige negen moeten zich voor de rechter of bij het Openbaar Ministerie verantwoorden of hebben al een straf opgelegd gekregen. Vijf van de negen mannen worden vervolgd voor belediging van politieambtenaren.

Lees ook: 13 demonstranten aangehouden bij protesten Plein 40-45

Vier, onder wie twee minderjarigen, worden verdacht van openlijke geweldpleging omdat ze agenten zouden hebben bekogeld. Een van de jongeren moet voorkomen bij de kinderrechter. Twaalf van de dertien aangehouden mannen maakten deel uit van een groep van ongeveer 250 personen die zich hadden verzameld in West om te protesteren.

De groep zou het verkeer hebben gehinderd en met vuurwerk hebben gegooid. Ook weigerden ze aanwijzingen van de politie op te volgen. Geen van de aangehouden personen zit nog vast.

Lees ook: Waarom massaal toeteren en zwaaien met de Turkse vlag?