Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: 'Zeven jaar cel voor voorbereiden liquidatie van voetbaltrainer'

12 april 2017, 16.30 uur · Aangepast 12 april 2017, 16.57 uur · Foto: SBSTNC Photography / Flickr

Het Openbaar Ministerie eist zeven jaar cel tegen de twee mannen die eind vorig jaar van plan zouden zijn geweest om een trainer dood te schieten bij een voetbalclub.

Als agenten op 6 oktober tegen het einde van de middag een rode Suzuki met de verdachten klemrijden bij het terrein van voetbalclub HSV Odin '59 in Heemskerk, valt al snel de outfit van Rigjendrig L. (21) op. De man uit Zuidoost is helemaal in het zwart gekleed en draagt zelfs meerdere lagen. 'Een zwart vest met capuchon, een zwart shirt, een zwarte trui, twee zwarte joggingbroeken over elkaar met daaronder een korte broek, zwarte sportschoenen, zwarte sokken… alleen zijn onderhemd was wit', somt de officier van justitie vandaag op.

Lees ook: Gideon G. aangehouden voor moord op Vincent Jalink

Naast L. zit de 27-jarige Gideon G., een geboren Amsterdammer die dan in Haarlem woont. Achterin de auto vindt de politie een sok, met daarin een Smith & Wesson-pistool. Hij is half geladen, klaar voor onmiddellijk gebruik. Als munitie is er voor veertien hollow point-patronen gekozen, die richten bij inslag meer schade aan dan kogels met scherpe puntjes.

Mysterieuze tip
Het zijn allemaal voorwerpen die 'zonder meer geschikt' zijn om een moord te plegen, vindt het OM. 'Met het aanwezige vuurwapen kunnen in korte tijd zeer veel kogels worden afgevuurd, waardoor de kans dat het slachtoffer dit overleeft minimaal is.' Ook de donkere kleding vindt de officier verdacht. 'Zeker als je de kleding kunt uittrekken, en dat kan denk ik wel als je drie broeken over elkaar draagt.'

Lees ook: 'Rapper JayJay lokte Abderrahim Belhadj naar Kikkenstein voor liquidatie'

De recherche houdt de mannen niet zomaar aan. Diezelfde dag is er een mysterieuze tip binnengekomen bij de politie, waarin beschreven wordt dat Gideon G. onderweg is naar Odin '59 om samen met anderen iemand neer te schieten. Twee weken daarvoor had de politie – dankzij een oplettende burger – vlakbij de sportvelden een BMW meegenomen. Die stond daar met een gestolen kenteken en drie colaflessen benzine in de achterbak. Hij had alles weg van een vluchtauto zoals je ze bij liquidaties ziet.

Green Gang
Als Rigjendrig L. en Gideon G. ingerekend zijn, start de recherche het onderzoek. De mannen blijken bekenden te zijn van rapformatie Green Gang uit Zuidoost. Een beruchte groep waarvan verschillende leden de afgelopen jaren in strafdossiers opdoken. De verdachten maakten bijvoorbeeld gebruik van een auto die gelinkt is aan rapper Jason L., ook wel bekend als 'JayJay' of 'Djagga Djagga'. Die naam komt ook voorbij in een whatsapp-gesprek waarin een vriendin L. waarschuwt dat hij een reputatie krijgt als iemand die 'mensen shoot in opdracht van Jags'. Gideon G. blijkt bovendien ook nog verdacht van de moord op Vincent Jalink.

Lees ook: OM: 'Rapper gaf moordinstructies via Snapchat'

L. en G. zijn niet de enige verdachten in de zaak van vandaag te zijn. Zo zijn er in ieder geval nog twee andere betrokkenen, met wie L. en G. in de weken voor 6 oktober 2016, in wisselende samenstellingen, de omgeving van Odin '59 verkenden. Dat meent het Openbaar Ministerie op basis van telefoongegevens en de elektronische enkelband van een van de betrokkenen, waarvan de bezochte locaties te achterhalen zijn. Bovendien wordt hun auto al afgeluisterd in een ander onderzoek.

Waggie is weg
Tijdens een van de observaties ontdekken de verdachten dat hun vluchtauto er niet meer staat. 'Nieuwe waggie, waggie is weg', zegt een van hen. Er gaat wel meer mis in de voorbereiding van de liquidatie, schetst justitie. Als de verdachten een paar dagen eerder op het vermoedelijke doelwit wachten, lopen ze hem net mis. 'Ik heb gemist, man. Ik loop terug, maar hij is weg', hoort de politie tijdens het afluisteren van de opnames. 'Nee man, nee man. Shit', reageert een ander. Daarna horen de agenten het geluid van een pistool dat waarschijnlijk ontladen wordt. Een ander gesprek: 'De jarige job was er tot half een, maar de jarige job is niet gefeliciteerd.'

Lees ook: Gewonde verdachte Zuidoost lid van Green Gang

Als G. en L. weer eens in de Suzuki naar Heemskerk zitten, hoort de politie enige frustratie in hun stemmen. G. zegt tegen L. dat die zich 'bij zijn taak moet houden, niet meer praten over switchen'. L. vindt dat G. zich moet bewijzen. 'Daarom,' zegt G., 'vandaag gaan we bewijzen.' Ze bespreken de logistieke uitdagingen en hopen dat 'die man' na de training komt. 'En dan boem. Als het vanavond weer niet lukt, dan misschien morgen. Ik ben er al acht keer geweest ofzo', verzucht een verdachte.

Mink Kok
Maar wie is dan het doelwit? Het OM denkt dat het een trainer van de voetbalclub is. Die theorie zou in ieder geval aansluiten bij de uitingen en het gedrag van de verdachten. Bovendien zou hij een 'imposant verleden' hebben met drugscontacten en -antecedenten. Zo was hij bevriend met crimineel Mink Kok die zelfs anderhalf jaar bij hem verbleef. De trainer in kwestie vond het in eerste instantie moeilijk te geloven dat hij het doelwit van een liquidatie zou kunnen zijn. De advocaten van de verdachten vinden dat nog steeds.

Lees ook: 'Amsterdamse crimineel Mink K. weer op vrije voeten'

Verdachte Rigjendrig L. wilt niets zeggen tijdens de zitting vandaag. Gideon G. houdt het na beraad met zijn advocaat bij het volgende: 'Ik heb gehoord wat u allemaal gezegd heeft en ik ontken betrokkenheid, verder beroep ik me op mijn zwijgrecht.' De rechtbank doet over twee weken uitspraak.