Start van hoofdcontent

Stad

nl

Airbnb-bemiddelaar wil openheid van zaken geven: 'Baas in eigen stad'

19 april 2017, 16.25 uur · Aangepast 19 april 2017, 19.12 uur

Sleutelbedrijf Iamb&b vindt dat Airbnb openheid van zaken moet geven over verhuurders die in de fout gaan. Dat zegt directeur Dirk Minnebo in het AT5 Druktedebat.

En als Airbnb die gegevens niet aan de gemeente geeft, dan moet Amsterdam het bedrijf gewoon maar helemaal verbieden. 'Ik vind dat helemaal niet heel gek. We zijn de baas van onze eigen stad. Dat is niet Airbnb', zegt Minnebo.

Lees ook: Eigenaar Iamb&b over recordboete: 'Lijkt politiek gemotiveerd'

Amsterdamse woningen mogen maar maximaal 60 dagen per jaar verhuurd worden via Airbnb. En zo zijn er meer regels om overlast voor omwonenden tegen te gaan. Het platform kan precies zien welke verhuurders die regels overtreden, maar weigert de informatie te delen met de gemeente. Airbnb beroept zich op de privacy van de aangesloten verhuurders.

Openheid
Maar Dirk Minnebo is het dus oneens met het platform waaraan hij zijn inkomsten dankt. Zijn bedrijf Iamb&b bemiddelt tussen woningeigenaren en toeristen. Voor een deel van de inkomsten, regelen ze alle rompslomp die erbij komt kijken.

Lees ook: Politie: 'Drukte maakt hulpdiensten het werk onmogelijk'

'Ik geef alles vrij als het goed beschermd wordt', zegt Minnebo. 'Want de concurrentie kijkt ook mee. Maar openheid of aangeven wanneer wat waar verhuurd wordt, ja, ik denk dat dat heel normaal is. Ik ben er helemaal voor.'

Lees ook: Toerismedeskundige: 'Amsterdam dreigt een vermaakstad te worden'

De Iamb&b-directeur wil dus alleen meedoen als hij zijn concurrentie er niet mee in de kaart speelt. 'Maar als dat op een goede manier geregeld wordt, of je maakt een overkoepelend hotelregister waar overigens ook over gesproken wordt, en dat geeft de gemeente inzichten om beter toerisme te regelen, ja, natuurlijk ben ik daar voor.' 

Meer grip
Wethouder Kajsa Ollongren (economische zaken) geeft later in het debat aan ook nog altijd voor registratie van Airbnb-verhuurders te zijn. Maar het bedrijf uit de stad verbannen als het niet meewerkt, gaat haar te ver. Ze zegt dat er goede afspraken gemaakt zijn met Airbnb en er juist steeds meer grip is op het platform.

Lees ook: Wethouder Kajsa Ollongren blijft Uber-fan

In de stad zijn zo'n 14.000 Airbnb-adressen waar toeristen terecht kunnen tegenover 32.000 hotelkamers. Hoewel de gemeente in eerste instantie erg positief stond tegenover Airbnb en dergelijke deeleconomiefenomenen, zijn er onder druk van burgers regels ingevoerd om woningonttrekking en illegale hotels tegen te gaan. Zo kreeg Minnebo van Iamb&b eerder dit jaar een flinke boete. Die vecht hij momenteel aan.

AT5 Druktedebat
De stad wordt overspoeld door toeristen. Dat heeft allerlei negatieve effecten op de leefbaarheid van Amsterdam. Van drukte op straat en een chaotische woningmarkt tot verschraling van het winkelaanbod en onveilige situaties.

In het AT5 Druktedebat gaan bewoners, experts, wethouders en andere betrokkenen in gesprek over ergernissen en oplossingen. De hele uitzending kun je hier zien.