Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil starters op woningmarkt gaan beschermen

19 april 2017, 20.14 uur

De stad gaat onderzoeken of het starters op de woningmarkt kan gaan beschermen. Dat zei wethouder Ivens vandaag in een debat naar aanleiding van de verwikkelingen rondom een project in Noord.

De ontwikkelaar zei daar woningen voor starters te gaan bouwen, maar deed ze vervolgens per opbod in de verkoop. De prijzen stegen daar in no time van de voorgespiegelde 185.000 euro naar boven de 2,5 ton.

Lees ook: Boze ontwikkelaar verandert verkoopprocedure 'starterswoningen' weer

Eerder ging het al op gelijksoortig wijze mis bij twee andere projecten in Noord voor betaalbare huurwoningen voor studenten en middeninkomens. 'Het is vooral heel erg vervelend voor de mensen die een woning willen vinden. Die prijzen blijven maar omhoog schieten, dat is die marktwerking', aldus wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Ivens zegt de kritiek van woningzoekenden te horen en wil graag op zoek naar een oplossing voor het probleem. Naast de al eerder aangekondigde wens om in te grijpen op de vrije huurmarkt, wil de stad dat nu dus ook doen op de koopmarkt voor starters. 'Zolang de juiste mensen daarvan profiteren en bij de verkoop van zijn nieuwbouwwoning moet er wel woredn afgetikt. Het geld mag niet in private zakken verdwijnen.'

Zwarte lijst
PvdA en GroenLinks willen niet wachten en vinden dat er nu al in de erfpachtcontracten met ontwikkelaars maximale huur- en koopprijzen afgesproken kunnen worden afgesproken. Ook willen ze een zwarte lijst voor projectontwikkelaars die opereren zoals nu aan de Scheepsbouwweg.

GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens: 'Ik vind dat een ontwikkelaar die een verwachting wekt, het gaat er mij niet om of er afspraken zijn gemaakt. Als je die verwachting wekt naar de bestuurscommissie, naar omwonenden en naar de gemeente, dat er nieuwe starterswoningen komen en ze komen er niet, dan doe je niet meer mee in Amsterdam.'

Voor de zomer komt de wethouder terug op de blacklist, voor het einde van het jaar geeft hij utsluitsel of hij kan ingrijpen bij de nieuwbouw van starterswoningen.