Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachten spectaculaire diamantroof Schiphol langer vast

4 mei 2017, 16.44 uur · Foto: AT5 (2005)

De vijf verdachten van de grote diamantroof op Schiphol blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank besloten.

De diamantroof is één van de meest geruchtmakende overvallen van de afgelopen jaren. In 2005 maakt een aantal overvallers op Schiphol voor ruim 75 miljoen euro aan diamanten buit.

KLM-busje
De roofoverval vond plaats op het beveilgde deel van de luchthaven. Daar stond een vrachtvliegtuig klaar om te worden ingeladen. Vervolgens zou dat toestel met de juwelen naar Antwerpen vertrekken. De verdachten kwamen tijdens het inladen van het vliegtuig in een KLM-busje aan. Na uit te zijn gestapt bedreigden ze medewerkers van een KLM-waardetransport bij het vliegtuig. Hierin zat de buit. Ze stapten in en reden weg. Ze wisten de luchthaven te verlaten door achter iemand anders aan onder een slagboom door te rijden. Buiten het terrein stapten ze over op een andere auto en gingen er vandoor.  

Gebrek aan bewijs
Twaalf jaar lang wisten ze uit handen van justitie te blijven. Onder de verdachten zijn August B. en Erik P. Zij werden al eerder als verdachten opgepakt voor de diamantroof, maar werden in 2006 vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Lees ook: Doorbraak in zaak diamantroof Schiphol: zeven personen aangehouden

Afgeluisterd gesprek
Het onderzoek naar de diamantenroof werd in de zomer van 2013 nieuw leven in geblazen. In Midden Nederland deed de politie onderzoek naar een man die verdacht werd van andere strafbare feiten. Uit een afgeluisterd gesprek bleek dat er over de diamantroof werd gesproken. De politie gaf dit door aan de Koninklijke Marechaussee waarop een nieuw onderzoek werd gestart.

Vijf van de zeven aangehouden verdachten stonden gisteren en vandaag tijdens een pro formazitting voor de rechter. Zij zullen in iedern geval in voorarrest blijven tot de volgende zitting die op 20 juli gepland staat.

Lees ook: Verdachten diamantroof Schiphol voor de rechter