Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Van der Laan: 'Eventuele huldiging Ajax kan op Museumplein'

5 mei 2017, 16.22 uur · Aangepast 5 mei 2017, 20.14 uur

Mocht Ajax er later deze maand in slagen de Europa League te veroveren, dan wordt de ploeg mogelijk gehuldigd op het Museumplein.

Dit heeft burgemeester Van der Laan vrijdag laten weten in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. De laatste drie huldigingen van Ajax vonden juist plaats bij de Arena, nadat een huldigingsfeest op het Museumplein behoorlijk uit de hand was gelopen.

Rellen en vernielingen
Ajax werd in 2011 voor het laatst gehuldigd op het Museumplein. Die huldiging ging toen gepaard met rellen, vechtpartijen en vernielingen. 

Er werd voor 400.000 euro schade aangericht aan het Stedelijk Museum en in totaal raakten 160 mensen gewond. Sommigen hadden snijwonden door gebroken glas, vele tientallen bezoekers raakten verdrukt in de mensenmassa. De politie arresteerde 64 relschoppers. Later bleek, uit een evaluatie, dat bij de huldiging fout op fout werd gestapeld.

Reden genoeg voor de burgemeester om de volgende huldiging, een jaar later, bij de Arena plaats te laten vinden. Een huldiging op het Museumplein zag hij 'voorlopig niet meer gebeuren.'

'Het gaat nu al lang goed'
Maar in dat beleid komt nu dus mogelijk verandering. 'Ik vind dat het nu zo lang, zo goed gegaan is, dat ik met de hoofdofficier en de hoofdcommissaris heb besproken om een eventuele huldiging en viewing weer op het Museumplein te doen', stelt Van der Laan. 'Juist ook om de goede supporters te belonen voor hun gedrag. Dit maakt het toch meer tot een gebeurtenis voor de hele stad.'

'Het is nog niet honderd procent rond', benadrukt de burgemeester. 'Men moet het wel verdienen, dus het moet goed blijven gaan. Maar als dat het geval is, zijn ook de hoofdofficier en -commissaris van mening dat het dit keer op het Museumplein kan. Dan gaat het om een viewing op grote schermen op de finaledag. En dan zouden ze donderdag terugkomen voor de huldiging. Dit kan weer bijdragen aan de goede verhouding tussen stad en supporters.'

Halve finale
Belangrijkste factor voor het al dan niet doorgaan van de huldiging zijn natuurlijk de Europese prestaties van Ajax de komende weken. Op donderdag 11 mei speelt de ploeg van Peter Bosz z'n tweede halve finalewedstrijd tegen Olympique Lyon. Ajax verdedigt in Frankrijk een 4-1 voorsprong. De finale van de Europa League wordt op 24 mei afgewerkt in het Zweedse Stockholm.