Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester trekt boetekleed aan en erkent fouten rond erfpachtreferendum

28 juni 2017, 19.38 uur · Aangepast 28 juni 2017, 21.23 uur

Na het verloren kort geding van erfpachters vanochtend, deden oppositiepartijen vanmiddag nog een uiterste poging om een referendum over het nieuwe erfpachtstelsel mogelijk te maken. Burgemeester Van der laan ging diep door het stof.

'Het referendum wordt de kop ingedrukt en Amsterdammers worden monddood gemaakt. Dit zaakje stinkt. Het straalt slecht af op de politiek, de raad en politici', zei PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman vanmiddag over het besluit van het college om een erfpachtreferendum niet mogelijk te maken. 'Dit kan en mag een stadsbestuur niet doen', waren de woorden van CDA-voorman Diederik Boomsma.

Lees ook: Woensdag D-day voor erfpacht. Wat staat er op het spel?

Vorige week werd duidelijk dat een referendum over erfpacht niet mogelijk is. Alleen raadsbesluiten zijn volgens de officiële regels referendabel en een besluit over erfpacht ligt bij het college, tot die conclusie kwam de Initiatief-en Referendumcommissie.

College was stomverbaasd
Van der Laan gaf in het gesprek met de raad aan dat hij overvallen werd door het nieuws. 'Drie of vier weken geleden was iedereen in het college stomverbaasd over het advies dat wij kregen (...) Er is duidelijk een fout gemaakt.' Maar niet een fout die met opzet werd gemaakt, verzekerde de burgemeester.

'De intentie doet er niet toe, de uitkomst wel', was de tegenwerping van GroenLinks raadslid Zeeger Ernsting. Oppositiepartijen drongen er bij de burgemeester op aan om uit te zoeken of een referendum via een juridische omweg mogelijk is. Van der Laan betitelde die omweg als een 'verrekte klein uitweg-gaatje'.

Lees ook: Geen erfpachtreferendum, rechter wijst vordering SEBA af

'Je kunt nu een uitzonderingsbesluit maken en zorgen dat dit besluit referendabel wordt. Maar dat is de doelpalen verschuiven tijdens de wedstrijd', aldus Van der Laan. Zijn verzoek aan de raad was duidelijk: 'Vraag ons als college dit pad niet te nemen'.

'Verschuilen achter burgemeester'
'Erfpachtwethouder' Eric van der Burg hield zich stil tijdens de reactie van een zichtbaar vermoeide burgemeester. Toen hij eenmaal aan het woord kwam, werd hij onder vuur genomen. 'Wat u hier doet wethouder, is zich verschuilen achter de burgemeester', werd hem toegeworpen door raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren.

Verschillende oppositiepartijen vroegen de wethouder om een beslissing over de erfpachtplannen van vanavond uit te stellen. Meerdere raadsleden beschuldigden hem ervan dat hij zijn plannen wil 'doordrukken'. Maar daar wilde Van der Burg niets van weten. 'Ik kan alleen maar constateren dat een ruime meerderheid dit vanavond op de agenda wil hebben.' En daarmee lijkt de 'erpachtkous' definitief af.

Later vanavond zal er in de gemeenteraad gestemd worden over de erfpachtherziening van wethouder Van der Burg.

Lees ook: Huizenbezitters ongerust over nieuwe erfpacht: 'Alles binnen de Ring, forget it'