Honderden adressen die op Airbnb eerder aangeboden werden als 'woning', zijn na de invoering van strengere regels veranderd naar 'kamer'. Mogelijk omzeilen verhuurders zo de handhaving.
Dat blijkt uit onderzoek van blogger Dirk Kloosterboer, die op Dirkmjk.nl uiteenlopende data over de stad analyseert. Voor zelfstandige woningen geldt sinds vorig jaar dat ze nog maar zestig dagen per jaar verhuurd mogen worden via Airbnb. Maar voor het verhuren van een kamer in je woning (een daadwerkelijk bed and breakfast) gelden die regels niet, ook niet als je die kamer aanbiedt op Airbnb.
Lees ook: 'Gemeente werkt aan meldplicht voor Airbnb-verhuurders'
In aanloop van invoering van de zestigdagenregel ontdekte Kloosterboer twee trends. Allereerst nam het aantal woningen dat langer dan zestig dagen per jaar beschikbaar was flink af. Dat lijkt het gewenste resultaat. Maar er is ook een andere verandering zichtbaar. Sinds invoering van de strengere regels, worden honderden adressen die eerder als zelfstandige woning werden aangeboden nu geadverteerd als kamer.
Zelfde prijs
Die adressen zouden als zelfstandige woning na zestig dagen automatisch verwijderd worden van de verhuurderswebsite, maar als kamer kunnen ze gewoon het hele jaar door adverteren. 'Misschien hebben mensen hun advertentie in "kamer" veranderd om de zestigdagengrens te omzeilen?', vraagt Kloosterboer zich af.
Lees ook: Airbnb: 'Maak ons niet tot zondebok'
De blogger erkent dat er ook gewoon sprake kan zijn van verhuurders die hebben besloten om niet meer hun hele woning te verhuren, maar alleen een kamer. 'In dat geval zou je verwachten dat ze de prijs hebben verlaagd en dat ze de beschrijving hebben aangepast. Maar bijna nergens is de prijs verlaagd.' Vaak is zelfs de omschrijving niet aangepast.
Lees ook: Wethouder Ivens: maximaal 30 dagen Airbnb wenselijk, maar juridisch nu niet haalbaar
Volgens Kloosterboer gebeurde hetzelfde in New York. Ook daar werden woningen grootschalig omgezet naar kamers toen strengere handhaving werd afgekondigd.
Niet accuraat
Airbnb zegt in een reactie dat de methode van Kloosterboer, het zogenaamde scrapen van data, niet nauwkeurig is. Het bedrijf zegt zelf ook constant te monitoren of dergelijk 'trucjes' van aanbieders plaatsvinden: 'En indien nodig, ondernemen we ook meteen actie.'