Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

SIO mag islamitische school beginnen in de stad

26 juli 2017, 12.58 uur

Er mag een islamitische middelbare school geopend worden in de stad. De Raad van State heeft vanochtend besloten in het voordeel van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), die nu een school met mavo, havo en vwo mag beginnen.

Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker en de gemeente hebben jarenlang geprobeerd om de school tegen te houden. Een bestuurslid van de SIO plaatste in 2014 berichten op Facebook waarin hij steun uitsprak voor terreurbeweging IS. Volgens de gemeente en de staatssecretaris nam de rest van het bestuur onvoldoende afstand van die uitspraken.

Lees ook: Gemeente weigert huisvesting te regelen voor SIO, gemeente 'kan boom in'

Geen subsidie
Ook problematisch was het feit dat sommige bestuursleden van de SIO eerder in het bestuur zaten van het in 2010 gesloten Islamitisch College Amsterdam (ICA). Die school werd gesloten vanwege de slechte kwaliteit van het onderwijs en wanbeleid. De staatssecretaris besloot de SIO daarom geen onderwijssubsidie te geven. Maar de SIO ging tegen dat besluit in beroep.

De Raad van State heeft nu besloten dat dat beroep terecht is. Dekker mag de toekomstige school geen onderwijssubsidie weigeren. Of de school in september al haar deuren opent is nog niet bekend. Eerder deze maand bleek dat het SIO al druk is met het werven van leerlingen. Bij een aantal moskeeën in de stad worden inschrijfformulieren - vol taalfouten - uitgedeeld, waarin leerlingen verleid worden met e-bikes en laptops.