Start van hoofdcontent

Stad

nl

Islamitische school komt meteen onder vergrootglas: 'Frustrerend dat ze kunnen starten'

26 juli 2017, 16.47 uur · Foto: dotmatchbox

De uitspraak van de Raad van State ten spijt, het stadsbestuur en staatssecretaris Sander Dekker blijven hun zorgen houden over de kwaliteit van de Islamitische middelbare school die er nu dan echt gaat komen. De locatie is ook bekend, de school komt te staan aan de Naritaweg bij station Sloterdijk.

De SIO (Stichting Islamitisch Onderwijs) kreeg vanochtend gelijk, staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft de stichting ten onrechte geweigerd subsidie te verstrekken. Wethouder Simone Kukenheim noemt de beslissing teleurstellend en lijkt weinig vertrouwen te hebben in het bestuur de nieuwe school.

Met rug naar de samenleving
'Dit bestuur staat met z'n rug naar de samenleving in plaats dat ze met een open blik islamitische kinderen goed onderwijs bieden. Voor kinderen is het belangrijk dat ook een islamitische school goede onderwijskwaliteit biedt met een sterk verhaal op burgerschap, zodat kinderen leren over hun islamitische achtergrond in de context van de Amsterdamse en Nederlandse samenleving.' 

De staatssecretaris weigerde de subsidieverstrekking omdat een bestuurslid van de SIO in 2014 berichten op Facebook plaatste waarin hij steun uitsprak voor terreurbeweging IS. Het huidige bestuur heeft voldoende afstand genomen deze uitingen, vindt de Raad van State.

Lees ook: SIO mag islamitische school beginnen in de stad

Dekker baalt
De mening van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker is echter onveranderd. 'Ik heb nog altijd weinig vertrouwen in dit bestuur. Ik vind het dan ook frustrerend dat deze school nu kan starten.' Dekker heeft de inspectie al opgedragen de ontwikkeling scherp in de gaten te houden. 'Is dit niet het geval, dan zal de inspectie handhaven.'

'We moeten er alles aan doen om te zorgen dat kinderen het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben en dat ze leren wat het betekent om deel uit te maken van onze Nederlandse samenleving. Ouders hebben daarbij ook een verantwoordelijkheid: ik hoop dat zij goed nadenken of zij hun kind op deze school willen inschrijven.'

Ongewild gevolg onderwijsvrijheid
VVD-wethouder Eric van der Burg vraagt zich af of je er als ouder goed aan doet om je kind naar een Islamitische school te sturen. 'Helaas is dit het gevolg van de vrijheid van onderwijs maar ouders kunnen er voor kiezen hun kinderen niet op deze school te plaatsen', twittert Van der Burg. 'Als ouders hun kinderen naar deze school brengen met dit bestuur, wil je dan wel het beste voor je kinderen?'

Het stadsbestuur heeft met het de geschiedenis van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) in het achterhoofd niet al te beste herinneringen. De school kwam in 2006 als allerslechtste school van Nederland uit de bus.

Lees ook: Gemeente weigert huisvesting te regelen voor SIO, gemeente 'kan boom in'

ICA was zeer zwak
PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman haalt het voorbeeld aan om haar zorgen te uiten. 'Het ICA was een zeer zwakke school. Vrijheid van onderwijs mag geen vrijheid zijn om slecht onderwijs te geven', twittert Moorman.

Het ICA kreeg in 2010 geen geld meer van het rijk omdat er te weinig leerlingen ingeschreven stonden en de kwaliteit onder de maat was. In 2012 ging de school failliet en moest het de deur sluiten.