Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groen licht voor verbouwing Bungehuis ondanks onzekerheid over opening

20 september 2017, 14.23 uur · Foto: Soho House Amsterdam

Eigenaar Aedes Real Estate van het Bungehuis mag verder gaan met de bouw van het Soho Hotel. De voorzieningenrechter gaf aan dat Aedes dit mag doen op eigen risico, het is namelijk nog helemaal niet zeker dat het hotel ook daadwerkelijk zijn deuren mag openen.

In mei dit jaar oordeelde de rechter nog dat de plannen voor het hotel de prullenbak in konden. De gemeente had de omgevingsvergunning voor het hotel niet mogen verlenen. De bouw van het hotel werd daarmee stilgelegd.

De rechter deed uitspraak nadat een aantal buurtbewoners een zaak had aangespannen tegen de gemeente. Zij vrezen overlast door de komst van het hotel, de club en een enorm dakterras.

Lees ook: Strijd om Bungehuis gaat verder: eigenaar wil hotel en club afbouwen

Toch bouwen
De gemeente en Aedes gingen na het vonnis in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de afspraken over de komst van het Soho House al gemaakt zijn voor de aangekondigde hotelstop. Ondanks het hoger beroep heeft Aedes besloten om niet op die uitspraak te wachten.

Het heeft met de uitspraak van gisteren groen licht gekregen om de verbouwing van het Bungehuis te hervatten. 'Dit is geheel op eigen risico', benadrukte de rechter gisteren. 'Er wordt niet vooruitgelopen op het oordeel in de bodemprocedure.' Voor de uitspraak in deze procedure is nog geen zitting gepland. 

Lees ook: Bungehuis geen exclusief hotel, maar wat dan wel? 'Gemeente, kies de chique oplossing'