Start van hoofdcontent

Stad

nl

Strijd om Bungehuis gaat verder: eigenaar wil hotel en club afbouwen

12 september 2017, 11.37 uur · Foto: Soho House Amsterdam

Ruim twee jaar wordt er al gevochten over een nieuwe bestemming voor het Bungehuis, het voormalige universiteitspand in de Spuistraat. Vandaag stapt eigenaar Aedes Real Estate naar de Raad van State, want ze willen door met de bouw van het exclusieve Soho House, een hotel en club ineen.

En dat is opmerkelijk want in mei oordeelde de rechter nog dat de plannen voor het hotel de prullenbak in konden. De gemeente had de omgevingsvergunning voor het hotel niet mogen verlenen. De rechter deed uitspraak nadat een aantal buurtbewoners een zaak had aangespannen tegen de gemeente. Zij vrezen overlast door de komst van het hotel, de club en een enorm dakterras.

Lees ook: Sjiek Soho-hotel naar Bungehuis op Spuistraat

Geen uitzondering hotelstop
Begin 2016 kondigde de gemeente een hotelstop af. In de stad worden geen nieuwe hotels gebouwd, tenzij er sprake is van een uniek concept of de buurt van te voren goed geraadpleegd is. De rechter oordeelde dat dat in het geval van het Soho House niet het geval was.

De gemeente en Aedes gingen na het vonnis van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de afspraken over de komst van het Soho House al gemaakt zijn voor de aangekondigde hotelstop. Ondanks het hoger beroep heeft Aedes besloten om niet op die uitspraak te wachten.

Lees ook: Amsterdam krijgt er ondanks 'hotelstop' nog zeker 106 nieuwe hotels bij

Mogen verbouwingen doorgaan?
Het vastgoedbedrijf wil zo snel mogelijk door met de verbouwing van het Bungehuis en heeft daarom om opschorting van het eerdere vonnis van de rechtbank gevraagd. Besluit de Raad van State dat het vonnis voorlopig wordt ingetrokken, dan mag Aedes doorgaan met de verbouwingen in het Bungehuis en zou het Soho House mogelijk haar deuren kunnen openen. Nog voor het hoger beroep van de gemeente gediend heeft en waarin mogelijk besloten kan worden dat er definitief geen hotel in het Bungehuis mag komen.

Lees ook: Demonstratie tegen komst exclusief hotel in Bungehuis: 'Alle mooie gebouwen worden hotels'

De Raad van State laat weten dat er nog geen datum bekend is voor het hoger beroep van de gemeente. De zaak zou dit jaar of zelfs volgend jaar kunnen dienen. Of Aedes door mag gaan met verbouwen hoort het bedrijf vermoedelijk binnen twee weken; de Raad van State doet dan uitspraak.

Lees ook: Hoop voor 'hotelstop'? 'Binnenstadbewoners krijgen meer mogelijkheden'

Soho House aan Raamgracht
De strijd om de komst het Soho House speelt al veel langer. De club en het hotel zouden oorspronkelijk in een pand op de Raamgracht komen, maar daar werd - na protesten van bewoners - de omgevingsvergunning door stadsdeel Centrum ingetrokken.

Bungehuis eigenaar Aedes Real Estate heeft besloten niet te willen reageren op de zaak. Ook de buurtbewoners willen vooruitlopend op de zaak niets zeggen.