Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amstelveen wil nog strengere regels voor vakantieverhuur dan Amsterdam

27 september 2017, 12.41 uur · Aangepast 27 september 2017, 15.05 uur

In navolging van Amsterdam wil ook de gemeente Amstelveen de overlast door tijdelijke verhuur zoals Airbnb aanpakken. Het Amstelveense college wil een meldplicht en een maximale verhuurduur van 30 dagen instellen.

'Een huis voor veel geld verhuren is inmiddels aantrekkelijker dan het houden van een wietplantage op zolder. Huizen zijn handelswaar geworden. Dit drijft de prijzen op', aldus VVD-wethouder Herbert Raat.

Woningdelen
Wel wil de gemeente woningdelen in bepaalde delen toestaan, om zo expats en studenten tegemoet te komen. Met de nieuwe beleidsregels is het toegestaan om maximaal twee kamers tijdelijk te verhuren, mits de hoofdbewoner kan aantonen dat hij of zij de woning zelf als vast woonverblijf gebruikt.

Lees ook: Airbnb: 'Meldplicht verhuurders bij gemeente voorbarig'

Amsterdam
In Amsterdam wordt de meldplicht voor vakantieverhuur per 1 oktober actief. Met de maatregel wil de gemeente de negatieve gevolgen van toeristische verhuur van woningen beperken. In Amsterdam mogen woningen niet langer dan 60 dagen worden verhuurd.

Het Amstelveense voorstel wordt op 28 november besproken in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur en op 13 december in de gemeenteraad.