Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betonblokken voor Centraal Station geplaatst

22 oktober 2017, 13.25 uur · Aangepast 22 oktober 2017, 16.07 uur · Foto: Nickelas Kok / Inter Visual Studio

Er zijn betonblokken geplaatst voor het Stationsplein. Ze zijn volgens de gemeente bedoeld als 'verkeersmaatregel'.

De blokken liggen bij de oostzijde van de hoofdingang van het station, ter hoogte van de tramhaltes van tram 4, 9, 24 en 26. Ze liggen er sinds vrijdag. Op andere plekken rond het Centraal Station zijn geen betonblokken neergelegd. 

Stroomlijnen
Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de blokken bedoeld om het laad- en losverkeer 'beter te stroomlijnen'. Dat kwam te veel in contact met het publiek wat daar liep.

'Het fietspad is een paar weken geleden verplaatst vanwege de herinrichting van het Stationsplein, daardoor reden vrachtwagens en auto's er overheen om te laden en lossen', aldus een woordvoerder. 'Dat leverde een gevaarlijke situatie op en daarom heeft stadsdeel Centrum besloten betonblokken te plaatsen.'

Lees ook: Betonblokken op Dam en Rokin tegen terroristen

Obstakels
Het heeft volgens de gemeente dus niet te maken met anti-terreurmaatregelen. Loco-burgemeester Kajsa Ollongren kondigde vrijdag wel aan dat er in november op verschillende plekken in de stad 'fysieke statische obstakels' worden geplaatst. Ze sprak over de Dam, het Rokin en de wachtrij bij de Heineken Experience op de Stadhouderskade.  

Deze zomer raakten acht voetgangers gewond toen een onwel geworden automobilist over het Stationsplein scheurde. Dat gebeurde nadat agenten hem bekeurden en vroegen rustig weg te rijden. Hij stond even daarvoor met zijn auto bij de westzijde van het Centraal Station. 

Lees ook: Toch nog aanvullend onderzoek naar incident Stationsplein CS

Het stadsbestuur is lange tijd terughoudend geweest met het plaatsten van barrières als anti-terreurmaatregel. Zo werd de organisator van de kerstmarkt op het Museumplein teruggefloten nadat hij betonblokken had laten neerzetten vanwege een terroristische aanslag in Berlijn.