Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omstreden islamitische school heeft minder dan kwart verwachte leerlingen

25 oktober 2017, 00.47 uur · Aangepast 25 oktober 2017, 17.43 uur

Het aantal leerlingen op de omstreden islamitische middelbare school het Cornelius Haga Lyceum die dit schooljaar opende, valt vies tegen.

In plaats van de geschatte 186 leerlingen heeft de school slechts 40 leerlingen, meldt RTL Nieuws.

Financiering
Scholen krijgen ieder jaar voor de eerste vijf maanden hun financiering op basis van het geschatte aantal leerlingen. Vervolgens wordt er op 1 oktober gemeten hoeveel leerlingen er daadwerkelijk op een school zitten. Als dit aantal dan verschilt van het geschatte aantal, wordt dit doorberekend in de financiering voor de rest van het schooljaar.

Het Cornelius Haga Lyceum komt dus niet direct in de problemen. Daarnaast zijn er een aantal vastgestelde potjes voor scholen die hun eerste jaar draaien. 

Lees ook: 'Islamitische school probeert leerlingen te trekken met gratis laptop of e-bike'

Beroep
De komst van de school werd op voorhand tegengewerkt door de Staatssecretaris van Onderwijs en de gemeente, omdat een van de bestuursleden van Stichting Islamitisch Onderwijs op Facebook steun uitsprak voor terreurbeweging IS. De andere bestuursleden zouden van deze uitspraak niet genoeg afstand hebben genomen. 

Lees ook: SIO mag islamitische school beginnen in de stad

Nadat de stichting hiertegen in beroep ging werd in juli uiteindelijk door de Raad van State besloten dat de Stichting Islamitisch Onderwijs de school mocht openen. Ook mocht de school geen onderwijssubsidie worden geweigerd.