Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Dossier Saadia a.T. bevat alleen facturen van Grijze Campagne'

30 oktober 2017, 19.35 uur

Het onderzoeksdossier dat Bureau Integriteit heeft opgesteld over de ontslagen antiradicaliseringsambtenaar Saadia a.T. bevat alleen facturen van het geheime anti-radicaliseringsproject van de onlangs overleden Eberhard van der Laan. Dat zegt Elsevier-journalist Nikki Sterkenburg, die de geheime Grijze Campagne gisteren aan het licht bracht.

De gemeente deed afgelopen augustus aangifte tegen Saadia a.T. wegens belangenverstrengeling en fraude. De topambtenaar kreeg van burgemeester Van der Laan strafontslag.

'Saadia werkte voor de Grijze Campagne en zij wordt ervan verdacht om bepaalde facturen goedgekeurd te hebben van een bevriend iemand van wie niet duidelijk was wat hij voor het stadhuis deed. Daarvan zeggen bronnen; nee, dat was de Grijze Campagne waar ze mee bezig waren. Saadia zou eigenlijk vrijuit moeten gaan', aldus Sterkenburg.

Lees ook: 'Van der Laan draaide geheim anti-radicaliseringsproject'

Grijze Campagne
De Grijze Campagne bestaat uit 25 filmpjes, die na goedkeuring van Van der Laan, op YouTube zouden worden geplaatst. In de filmpjes is een door de gemeente ingehuurde Marokkaanse Amsterdammer te zien die vertelt over zijn worstelingen met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringen met de politie. Geen van de filmpjes zijn ooit gepubliceerd, maar het project kostte wel zo'n 150.000 euro.

Dossier Bureau Integriteit
Volgens Sterkenburg lijkt het strafontslag van Saadia sterk samen te hangen met haar werkzaamheden voor de Grijze Campagne. 'Ik heb het rapport gekregen van Bureau Integriteit dat over haar is opgemaakt en daar zaten alleen facturen in van de Grijze Campagne, dus het hangt er wel aan vast.'