Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vanaf 1 januari geen ongevraagde reclame meer in de brievenbus

22 november 2017, 13.12 uur · Aangepast 22 november 2017, 19.21 uur

Vanaf 1 januari 2018 zijn Amsterdammers verlost van ongewenst reclamedrukwerk. Vanaf dan mogen er alleen nog ongeadresseerde reclamefolders worden bezorgd bij huishoudens met een ja/ja- of ja/nee-sticker.

Een rechter heeft de gemeente vandaag in het gelijk gesteld. De folderbranche spande een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam aan, waarin de invoering van de ja/ja-sticker wordt  betwist. Vanaf 1 januari mogen er alleen nog huis-aan-huisbladen worden bezorgd in brievenbussen zonder sticker. 

Lees ook: Folderbranche sleept gemeente voor de rechter om ja/ja-sticker

Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho is tevreden met de uitspraak. 'Wie dat wil kan gewoon folders blijven ontvangen, maar door het systeem van brievenbusstickers om te draaien voorkomen we een woud aan verspild en ongelezen papier. Ik denk en hoop dat op korte termijn heel Nederland dit Amsterdamse voorbeeld gaat volgen.'

Lees ook: Ongewild reclamedrukwerk vanaf 2018 verleden tijd in de stad

Het besluit tot invoering van het opt-in-systeem is niet in strijd met de Europese wet- en regelgeving, zo besliste de rechter. Drie organisaties van verspreiders van het reclamedrukwerk sleepten de gemeente voor de rechter. De organisaties vonden de situatie zoals deze nu is prima: je ontvangt folders, tenzij je met een sticker actief aangeeft het niet te willen.

Amsterdam is de eerste gemeente die de ja/ja-sticker invoert, van origine een plan van de Partij voor de Dieren. Met de maatregelen hoopt de gemeente 1,8 miljoen kilo papier per jaar te besparen.