Start van hoofdcontent

112

nl

Rapper JayJay krijgt 14 jaar cel voor medeplegen liquidatie 'Appie' Belhadj

23 november 2017, 14.13 uur · Aangepast 23 november 2017, 15.32 uur · Foto: Martin Damen

Jason L. ook wel bekend als JayJay of Djagga Djagga is vandaag veroordeeld tot 14 jaar cel met aftrek van voorarrest voor het medeplegen van de liquidatie van Abderrahim Belhadj. Belhadj werd vorig jaar mei van dichtbij doodgeschoten in de portiek van de flat Kikkenstein in Zuidoost.

Volgens de rechter is niet bewezen dat Jason L. , voormalig lid van rapformatie Green Gang uit Zuidoost, de liquidatie uitlokte. Wel acht de rechtbank bewezen dat Jason L. schuldig is aan het medeplegen van de moord. Zo was er volgens de rechter sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen Jason L. en de schutter. Met een Snappchat-bericht dirigeerde JayJay de schutter naar dezelfde flat. De 14 jaar celstraf is iets minder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat JayJay 16 jaar de cel in zou gaan.

Lees ook: Moord in flat Kikkenstein: appte Jayjay het slachtoffer voor de liquidatie of voor een wilde nacht met vrouwen?

Illusie van een vriendschap
De rechter rekent het L. zwaar aan dat hij het risico genomen heeft om willekeurige voorbijgangers te confronteren met de moord. 'Appie' Belhadj werd doodgeschoten voor de deur van woning van een bewoner van de flat. Op foto's en video's is te zien hoe de kogels door de glazen wanden van galerij gevlogen zijn. Ook sprak de rechtbank over het feit dat de moord in koele bloede gepleegd is. Zo creëerde Jason L. de illusie van een vriendschap met het slachtoffer, aldus de rechtbank. Op camerabeeld op de avond voorafgaand aan de moord is te zien hoe L. in Club Air zijn arm om de schouders van het slachtoffer legt.

Ook acht de rechter bewezen dat er sprake is van voorbedachte rade. Voorafgaand aan de liquidatie waren de voorbereidingen al begonnen. Zo was de Jason L. die ochtend al aanwezig op de latere crime scene en hij deelde die locatie met twee personen. Kort na de moord bezocht L meerdere misdaadsites, waaronder die van AT5.

Lees ook: Liquidaties en schietpartijen: de criminele loopbaan van rapper JayJay

Het is niet bekend of Jason L. in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.