Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Theo Hiddema zegt 'neger' in Tweede Kamer

29 november 2017, 22.00 uur · Aangepast 29 november 2017, 22.23 uur

Er is ophef ontstaan rond het Amsterdamse Tweede Kamerlid Theo Hiddema. De tweede man van Forum voor Democratie (FvD) gebruikte tijdens een debat het woord 'neger'.

Dat gebeurde tijdens de behandeling van de begroting van het ministier van Justitie en Veiligheid. Toen het over een wet tegen groepsbelediging ging, zei Hiddema dat de 'trotse, fiere neger' daar niet bij gebaat is.

Lees ook: Kamerlid Theo Hiddema (FvD) blijft actief als advocaat

Hiddema zei achteraf geen kwaad te zien in het woord, dat volgens velen racistisch is. 'Ik heb helemaal niets met kleur. Het gaat erom dat de trotse, fiere neger zich helemaal niet vertegenwoordigd voelt door de mensen die zeggen voor hem op te komen. Die wordt daar bijkans ziek van', zegt hij tegen De Telegraaf.

Fascinatie met ras
D66 maakte tijdens het debat direct bezwaar over het gebruik van dit omstreden woord. Kamerlid en voormalig lijsttrekker in Amsterdam Jan Paternotte twittert: 'De fascinatie met ras van Thierry Baudet en Theo Hiddema wordt met de dag misselijker.'

De fascinatie met ras van Thierry Baudet en Theo Hiddema wordt met de dag misselijker. https://t.co/gcXi1e55MI

— Jan Paternotte (@jpaternotte) November 29, 2017

Forum voor Democratie is een van de nieuwe partijen die volgend jaar maart meedoen met de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Afgelopen weekend trok de partij nog zo'n 1500 sympathisanten naar een bijeenkomst in de RAI.