Start van hoofdcontent

112

nl

'Beruchte Luciano D. achter gruwelijke Maserati-overval'

29 december 2017, 16.20 uur · Aangepast 29 december 2017, 17.01 uur

Luciano D., de 20-jarige man die tot twee keer toe op de vlucht sloeg uit een jeugdinstelling, zit opnieuw vast. Het Openbaar Ministerie verdenkt de pas 20-jarige Amsterdammer nu van een gewelddadige woningoverval in Zuid op 14 september.

Luciano zou op de dag van woningoverval ook nog een inbraak hebben willen plegen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt aan AT5 dat naast een 20-jarige man ook een 19-jarige Amsterdammer vastzit. Over de identiteit van beide verdachten doet het OM geen mededelingen.

Maserati
Verkleed als pakketbezorger zouden de mannen op 14 september van dit jaar hebben aangebeld bij een woning aan de Herman Gorterstraat in Zuid. Als de bewoner de deur opendoet, wordt hij direct overmeesterd. Het slachtoffer wordt vervolgens vastgebonden en beroofd van sieraden en kleding. Hij wordt meerdere keren op gruwelijke wijze met de dood bedreigd. Hij krijgt onder andere de loop van een pistool in zijn mond geduwd en een mes op zijn keel met de mededeling dat hij onthoofd zal worden. De twee overvallers vluchtten in de Maserati Quattroporte van het slachtoffer. De Maserati werd later teruggevonden in een woonwijk in Nieuw-West.

Lees ook: Mannen roven huis leeg, vluchten in Maserati slachtoffer

Luciano werd in 2015 veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, maar wist tot twee keer toe te ontsnappen tijdens begeleid verlof. Eind december 2015 vluchtte D. toen hij een begrafenis mocht bezoeken. Hij werd drie weken later door agenten gespot in een auto in Osdorp. De auto werd tot stoppen gedwongen, maar D. ging er met hoge snelheid vandoor.

Twee keer ontsnapt
D. werd bij het wegrijden in zijn elleboog geraakt door een politiekogel. Drie dagen later werd hij alsnog opgepakt. Na zijn aanhouding deed hij aangifte tegen de agent die de kogel afvuurde maar deze werd uiteindelijk niet vervolgd.

Lees ook: Voortvluchtige Luciano (19) overviel juwelier in Jan Evertsenstraat

Luciano kwam opnieuw terecht in een jeugdinstelling, maar nam wederom de benen tijdens een begeleid verlof. Afgelopen zomer gaven politie en justitie zijn naam en foto vrij, omdat hij mogelijk vuurwapengevaarlijk was. D. werd op 28 september opgepakt in Nieuw-West.

Lees ook: Vuurwapengevaarlijke Luciano D. (19) is voor de tweede keer ontsnapt

Chrissy Stroobach, de advocaat van Luciano D. wil nog niet uitgebreid reageren op de nieuwe verdenkingen tegen haar cliënt. Wel zegt ze dat hij onschuldig is.