Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partij voor de Dieren wil van Artis een dierenopvang maken

13 februari 2018, 15.07 uur · Aangepast 13 februari 2018, 17.38 uur

In Artis mogen alleen nog maar dieren te zien zijn die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen overleven. De dierentuin moet een opvang worden. Dat stelt de Partij voor de Dieren voor in haar verkiezingsprogramma 'Plan B voor Amsterdam'.

De partij van lijsttrekker Johnas van Lammeren heeft momenteel één zetel in de raad, maar zou kunnen verdubbelen. Zoals de partijnaam doet vermoeden, zijn er veel voorstellen in het programma te vinden over dierenwelzijn. Zo wil de partij een wethouder Dierenwelzijn, Natuur en Milieu. Ook moet geregeld worden dat hulpdiensten altijd oog hebben voor het redden van huisdieren bij bijvoorbeeld een woningbrand.

Vleermuisvriendelijk
De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente dierenwinkels aanmoedigt te stoppen met de verkoop van dieren en strengere regels voor het dierenwelzijn op kinderboerderijen. De partij pleit voor een verbod op hengelen en wil vleermuisvriendelijke straatverlichting in de stad. Levende kerststallen en andere 'dieronvriendelijke gebruiken en tradities' krijgen geen vergunning meer.

Lees ook: Partij voor de Dieren niet blij met Sinterklaaskameel: 'Gewoon niet doen'

Dierenwelzijn en vergroening van de stad voeren de boventoon, zo oppert de partij een plan voor autoloze dagen. Om te bewijzen dat ze geen one-issuepartij is, pleit de Partij voor de Dieren daarnaast ook voor andere zaken. Musea moeten bijvoorbeeld een dag per week gratis toegankelijk zijn. Maar ook op het gebied van emancipatie en privacy komt de partij met voorstellen. Denk aan een verbod op advertentieborden met gezichtsherkenning.

Update: Niet alleen dierenstandpunten
Naar aanleiding van bovenstaande bericht, was de Partij voor de Dieren van mening dat AT5 te veel de dierenstandpunten uitlichtte uit het programma. Hoewel het woord 'dieren' 172 voorkomt in het document van 23 pagina's (en 'drukte' bijvoorbeeld één keer) zou het bericht niet recht doen aan alle standpunten. Op de vraag welke belangrijke standpunten ontbreken, noemt een woordvoerder dat over bouwen. 'Wij willen niet meer bouwen in het groen. En Haven-Stad hoeft er van ons echt niet meer bij. Een wijk ter grootte van Maastricht legt te veel druk op de stad.'

'En luchtkwaliteit is een belangrijk speerpunt. Die moet aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoen. Nu worden op sommige plaatsen de Europese normen nog overschreden. Wat wij ook willen is voorrang op sociale huurwoningen voor mensen die hier werken of geboren zijn.' Daarnaast is ook zwerfafval een speerpunt. De partij wil meer en strengere handhaving op dat gebied en het afval het liefst voorkomen. 'En geen grootschalige muziekevenementen meer in parken.'