Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zes varianten voor een nieuwe Javabrug over het IJ

9 april 2018, 17.48 uur · Aangepast 9 april 2018, 22.02 uur

Er valt wat te kiezen straks wat betreft de Javabrug over het IJ. Er zijn maar liefst zes varianten voor de nieuwe brug voor fietsers en voetgangers. En Amsterdammers mogen straks meebepalen over wat zij belangrijk vinden in een ontwerp voor de brug.

Er zijn een hoop verschillen in ligging, aanloop en aanlandplek bij de zes varianten. De ontwerpen zijn vanaf 19 april online te zien op de site van de gemeente. Nu is er dus nog niet bekend hoe de ontwerpen er uit zien. Op 23 april kunnen mensen vervolgens online aangeven welke variant ze het liefst zien. Dit gaat via een vragenlijst. Op basis van die antwoorden wordt een variant voorgelegd aan de gemeenteraad, laat een woordvoerder weten.

Lees ook: Honderd miljoen en een hoop tegenstand, maar de Javabrug komt er: 'Het is écht nodig'

Op die 23e is er in Pakhuis de Zwijger een bijeenkomst over de te bouwen brug. Op dinsdag 24 april is er een bijnkomst in de Kromhouthal in Noord. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.

Lees ook: Stadsbestuur kiest voor brug bij Java-eiland en station Sixhaven

In juli van vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de plannen voor de Sprong over het IJ in de vorm van de Javabrug. Uiteindelijk zal de gemeenteraad na de zomer van 2019 beslissen waar de brug precies komt. Het project gaat zo'n honderd miljoen euro kosten. Het is de bedoeling dat de brug in 2025 af is.