Stad

NL
V

OM: Man die ruiten koosjer restaurant Hacarmel vernielde hoeft niet opnieuw cel in

11 juli 2018, 18.29 uur · Aangepast 11 juli 2018, 19.45 uur

Het OM heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 52 dagen geëist tegen Saleh A. Dat is dezelfde periode als hij nu al in voorarrest heeft gezeten. Hij hoeft dus niet opnieuw de cel in, als het aan de officier van justitie ligt. Ook moet hij behandeld worden en zou hij een locatieverbod moeten krijgen.

Uit de eis moet volgens het OM duidelijk worden dat het gedrag van de 29-jarige A. onacceptabel is. Hij vernielde een ruit van het koosjere restaurant Hacarmel en stal een vlaggenstok met een Israëlische vlag. Begin december vorig jaar gaf de man al een volledige bekentenis af en zei hij tegen een meervoudige kamer dat hij een 'vulkaan [is] die op uitbarsten staat'. Hij maakte die vergelijking vanwege zijn traumatische tijd als kind in Syrië.

Lees ook: Verdachte vernieling joods restaurant voor de rechter

'Het OM wil de ogen niet sluiten voor de omstandigheden van verdachte. Voorkomen moet worden dat nogmaals zoiets gebeurt', zei de officier van justitie vanmiddag in de rechtbank. Uit het psychologische onderzoek bleek dat A. een posttraumatische stressstoornis door traumatische ervaringen heeft en ook heeft hij een verstandelijke beperking. Volgens de onderzoekers gebruikt hij ook te veel cannabis. Saleh A. groeide op in Syrië en woont ruim drie jaar in Nederland. 

Lees ook: Advocaat vandaal joods restaurant: 'Hij wilde aandacht vragen voor situatie Palestina'

Volgens de experts is de kans op herhaling bij A. groot. Hij moet dan ook behandeld worden, vindt de rechter. Het OM gaat hierin mee en eist ook een locatieverbod tegen de 29-jarige verdachte. De officier van justitie zegt niet dat er sprake is van terrorisme, maar dat het ook niet om een 'gewone vernieling' ging. Er zou volgens het OM geen sprake zijn van discriminatie maar wel hebben de strafbare feiten een discriminatoir aspect. 'Dit is onacceptabel. De gebeurtenis is een aantasting van onze rechtsstaat.'

Lees ook: Verdachte vernieling joods restaurant is 'vulkaan die op uitbarsten staat'

Naast de celstraf van de lengte van zijn voorarrest eist het OM een voorwaardelijke straf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. Daar bovenop komen een contact- en gebiedsverbod voor Hacarmel en zaken van dezelfde eigenaar van een straal van 100 meter.