Start van hoofdcontent

112

nl

Dino Soerel aangehouden voor moord op Willem Endstra

1 oktober 2018, 15.56 uur · Aangepast 30 januari 2020, 22.51 uur · Door Redactie

Dino Soerel werd vanochtend in zijn cel gearresteerd vanwege de verdenking achter de moorden op Willem Endstra en John Mieremet. Ook Willem Holleeder wordt verdacht van deze moorden.

Dat meldt De Telegraaf. Soerel zit momenteel al levenslang in de gevangenis vanwege de beraming van twee moorden in het passage-proces. Holleeder en Soerel zijn niet de enige die verdacht worden. Ook crimineel Donald G. is verdachte in de zaak. Hij werd eerder vandaag aangehouden in zijn villa in Spanje op verdenking van de moord op vastgoedhandelaar Endstra.

Lees ook: Passage-proces ten einde: nu ook levenslang voor Dino Soerel

Na rechercheonderzoek is Soerel naar voren gekomen als verdachte van afpersing en moord op zakenman Endstra en topcrimineel Mieremet. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Soerel en Holleeder hierbij samenwerkten.

Lees ook: De Holleeder-tapes: niemand is veilig voor de tirades van Willem

Vastgoedhandelaar
De arrestaties duiden op een doorbraak in de zaak van de doodgeschoten Endstra. In mei 2004 werd hij voor zijn kantoor in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Endstra had voor zijn dood bij de politie aangegeven dat hij werd afgesperst door Holleeder en Soerel. De vastgoedhandelaar kwam in de problemen toen bekend werd dat hij geld van criminelen in vastgoed belegde maar niet terugbetaalde.

Lees ook: Holleeder-proces gaat verder, Peter R. de Vries opnieuw getuige

Mieremet
Topcrimineel John Mieremet begon in de jaren tachtig met zijn criminele activiteiten, onder andere in de hasjhandel. Al snel werd hij maatjes met grote spelers uit de Amsterdamse onderwereld en werd hij er zelf ook een. In 2002 overleefde hij een aanslag. In 2005 werd hij alsnog neergeschoten in Thailand, nadat eerder dat jaar ook zijn advocaat werd neergeschoten. 

Soerel niet op de hoogte van aanhouding
De advocaten van Soerel betreuren het feit dat hun cliënt niet op de hoogte was van de reden van zijn aanhouding. De Telegraaf wist dit blijkbaar eerder dan Soerel zelf. Dit meldt het advocatenkantoor op Twitter.

Persbericht over aanhouding
Dino S. inzake Endstra en Mieremet. pic.twitter.com/AYrBMxWMRu

— Ficq & Partners (@FicqPartners) October 1, 2018