Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zilveren Kruis verwacht geen problemen bij faillissement MC Slotervaart

24 oktober 2018, 17.19 uur · Aangepast 24 oktober 2018, 18.23 uur

Verzekeraar Zilveren Kruis denkt niet dat patiënten in de problemen komen als het MC Slotervaart daadwerkelijk failliet gaat.

Dat laat een woordvoerder van de zorgverzekeraar weten aan AT5. 'We zijn in goed overleg met alle ziekenhuizen in Amsterdam. We hebben een inventarisatie gemaakt van de verschillende zorgsoorten en waar deze terecht kunnen. Ons beeld is dat, als het nodig blijkt te zijn, de zorg goed kan worden opgevangen.'

Lees ook: Toekomst MC Slotervaart onzeker: geen nieuwe patiënten meer

Ontzettend slecht bericht
Gisteren vroeg het MC Slotervaart uitstel van betaling aan bij de rechtbank, wat in veel gevallen betekent dat een faillissement onafwendbaar is. Bestuursvoorzitter Mariska Tichem sprak van een 'ontzettend slecht bericht' en sloot de spoedeisende hulp al.

Het ziekenhuis kwam onder andere in financiële problemen door hoge inhuurkosten van personeel. Verzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, hadden geen vertrouwen meer in een gezonde financiële toekomst en draaiden de geldkraan dicht.

Lees ook: MC Slotervaart vraagt uitstel van betaling aan, faillissement dreigt

Geen bank
Gisteravond reageerde Zilveren Kruis al bij Nieuwsuur. De directievoorzitter zei 'geschrokken' te zijn van de financiële sitatie van het ziekenhuis. 'Toen vroegen ze ons om een extra financiering te doen. Daar hebben we goed naar gekeken, maar nee tegen gezegd. (...) Wij zijn geen bank.'

Het Amsterdam UMC liet vandaag overigens wat anders dan Zilveren Kruis weten. 'We hebben in Amsterdam echt een probleem als het Slotervaart binnenkort dicht moet', zei een woordvoerder. Het UMC deed een beroep op de zorgverzekeraars om er alles aan te doen om het Slotervaart voorlopig open te houden.

Lees ook: Amsterdam UMC: 'Laat het MC Slotervaart voorlopig open'

Zilveren Kruis laat weten dat verzekerden die zich zorgen maken over de situatie het bedrijf online of telefonisch (071 3640280) kunnen benaderen.