Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rijkswaterstaat heeft kritiek op ontwerpen brug over het IJ

6 november 2018, 07.50 uur · Aangepast 6 november 2018, 22.09 uur

De zes ontwerpen voor een fietsbrug over het IJ zijn door Rijkswaterstaat afgewezen. Alle varianten zouden volgens de vaarwegbeheerder nautisch onveilig zijn. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een brief van Rijkswaterstaat aan de gemeente. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt de brief met 'kritische punten' over de ontwerpen.

Het agentschap keek op verzoek van de stad naar de plannen voor de Javabrug. 'Rijkswaterstaat is van mening dat geen van de varianten van de Javabrug nautisch veilig zijn in te passen volgens de geldende kaders en richtlijnen', zegt een woordvoerder tegen de krant. 'Ons bezwaar tegen de brug richt zich onder andere op het kruisend scheepvaartverkeer (scheiden beroepsvaart en recreatievaart) en het inpassen van wachtplaatsen voor schepen die moeten wachten tot de brug open gaat.'

Lees ook: Honderd miljoen en een hoop tegenstand, maar de Javabrug komt er: 'Het is écht nodig'

Eerder kritiek ministerie
Het is niet het eerste negatieve geluid over de toekomstige brug over het IJ. Voormalig minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz liet in 2017 al weten niet achter de plannen te staan en wilde dat de stad de plannen voor de brug zou heroverwegen. Rijkswaterstaat sloot zich hierbij aan. Het ministerie drong toen aan op een tunnel. Dit zou beter aansluiten bij de groei van het scheepvaartverkeer in de toekomst.

Lees ook: Zes varianten voor een nieuwe Javabrug over het IJ

De brug moet uiteindelijk 210 miljoen euro gaan kosten. Daarnaast moet de aanlegplaats voor cruiseschepen worden verplaatst. Minister Schultz was hier ook niet blij. Ze was bang dat grote cruiseschepen Nederland voortaan links zouden laten liggen.

Overleg met Rijkswaterstaat
In een reactie laat een woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck weten dat er nog niets definitief is afgekeurd maar dat Rijkswaterstaat wel met kritische punten is gekomen over de randvoorwaarden van de brug. Deze punten hebben betrekking op het vaarverkeer in de buurt. Er wordt nu overleg gepleegd tussen de gemeente en Rijkswaterstaat over hoe de brug dan wel kan worden gebouwd.

Besluit uitgesteld
De bedoeling was dat er eind dit jaar een voorkeursbesluit zou worden genomen over de te bouwen variant van de brug. Dit moment wordt hoogstwaarschijnlijk niet gehaald en wordt doorgeschoven naar het eerste kwartaal van 2019.

Javabrug West - versie 1