112

OM eist tot negen jaar cel voor grote diamantroof Schiphol

30 november 2018, 11.15 uur · Aangepast 30 november 2018, 13.03 uur · Foto: AT5 (2005)

Whatsapp

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen tot negen jaar cel geëist tegen de zes verdachten van een diamantroof in 2005. Dat meldt NH Nieuws. Bij de roof werd ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt op Schiphol.

De hoogste strafeis is voor Errol H. V. die ervan wordt verdacht het busje te besturen waarmee de geldtransportwagen overvallen werd. 

Nooit teruggevonden
De diamanten zouden met een vliegtuig vanaf Schiphol naar Antwerpen worden gevlogen, maar het transportbusje dat de 200 kilo aan edelstenen naar het vliegtuig reed werd gekaapt door gewapende mannen met bivakmutsen.

30 miljoen dollar aan diamanten werd in het busje teruggevonden, de resterende 42 miljoen is nooit gevonden. De diamantroof is één van de grootste roofovervallen die Nederland ooit gekend heeft.

Lees ook: Verdachten diamantroof Schiphol voor de rechter

Undercoveractie
Zeven verdachten, die direct bij de roof betrokken zouden zijn, zijn pas twaalf jaar na de roof aangehouden, in 2017. Het Parool schreef destijds dat er een jarenlange undercoveractie aan vooraf ging om bewijs te verzamelen tegen de verdachten. Zo zou geprobeerd zijn een vriendschappelijke band op te bouwen met de verdachte om iets los te krijgen over de zaak.

Lees ook: Onderzoek naar verdachten diamantroof in volle gang: 'Te vroeg voor felicitaties'

Later dat jaar werd bekend dat de zeven verdachte hun zaak in vrijheid af mogen wachten. Eén van de zeven, de hoofdverdachte, is kort geleden overleden.

Whatsapp