Start van hoofdcontent

112

nl

Man (42) gepakt voor 'stinkende substantie'-mishandelingen Vondelpark

13 februari 2019, 19.23 uur · Aangepast 13 februari 2019, 19.54 uur

Er is een verdachte aangehouden voor een reeks smerige mishandelingen in het Vondelpark. Morgen staat Gonzalo B. (42) voor de rechter. Inmiddels is ook duidelijk wat de 'stinkende substantie' was waarmee de dader zijn slachtoffers besmeurde.

De mishandelingen vonden plaats in 2017 en 2018. Vrouwen werden 's ochtends vroeg in het Vondelpark mishandeld en besmeurd met een stinkende substantie. Zelfs een 14-jarig meisje werd 20 oktober 2017 van achter tegen de grond geschopt. De dader wreef de substantie in haar gezicht. Dat deed hij zo hardhandig, dat het meisje pijn had.

Lees ook: Meisje (14) besmeurd door agressieve vrouwenmepper in Vondelpark

De dader bleek sinds de zomer van 2017 actief. Er waren al drie vrouwen eerder mishandeld en in hun gezicht besmeurd. Het 14-jarige meisje was zijn vierde slachtoffer. Veel Amsterdammers maakten zich zorgen. De politie liet daarom diezelfde week nog weten dat de 'stinkende substantie' ongevaarlijk was. Wat het wel was, wilde de politie niet vertellen. Dat was daderinformatie en belangrijk voor de opsporing.

Vijf slachtoffers
Na de vierde mishandeling was het maandenlang stil rond de dader. Maar in april 2018 sloeg hij opnieuw toe. Nabij het Blauwe Theehuis wreef hij wéér hardhandig de stinkende substantie in het gezicht van een nieuw slachtoffer. Een dag later werd hij masturberend betrapt in het Amstelpark.

Lees ook: Vrouwen aangevallen in Vondelpark: zeker vier met stinkende substantie besmeurd

Morgen staat de 42-jarige Gonzalo B. uit Almere voor de rechter. Hij zou verantwoordelijk zijn voor alle vijf mishandelingen. Nu de verdachte is opgepakt, is het ook geen geheim meer wat de ongevaarlijke, stinkende substantie was die de vijf meisjes en vrouwen in hun gezicht gesmeerd kregen. Het blijkt te gaan om poep, is te lezen in de tenlastelegging.

Gonzalo B. wordt overigens niet vervolgd voor de mishandeling van twee fietssters in het Vondelpark op 13 oktober 2017. Vanwege plek en tijdstip leek dit misdrijf ook gepleegd te zijn door de man die vrouwen besmeurde.