Ajax

AFCA Supportersclub naar Den Haag voor protest: 'Ik voorzie geen problemen'

21 februari 2019, 06.50 uur · Aangepast 21 februari 2019, 12.18 uur

AFCA Supportersclub wil met de demonstratie aanstaande zondag in Den Haag - tijdens de wedstrijd ADO - Ajax - een statement maken naar de Haagse burgemeester Pauline Krikke én de KVNB. Ze zijn kwaad dat ze nog steeds niet welkom zijn in het Haagse Cars Jeans Stadion.

'De KNVB moet lef en daadkracht gaan tonen om in ieder geval de regels te hanteren die ze zelf hebben bedacht', zegt de voorzitter van AFCA Supportersclub, Jacob Bernard, tegen AT5.

Met vijf bussen vertrekken Ajax-supporters vanuit Amsterdam om met 249 man te gaan demonstreren op (hoogstwaarschijnlijk) het Malieveld in Den Haag. Zij zijn het niet eens met het besluit van burgemeester Krikke om Ajax-fans te weigeren in het stadion van ADO. 

Lees ook: Ajax-supporters mogen demonstreren in Den Haag tijdens wedstrijd tegen ADO

In 2006 bestormden zeventig Ajax-supporters het supportershonk van ADO, nadat een jaar eerder het supportershome in Amsterdam in brand was gestoken. Sindsdien zijn de Ajacieden niet meer welkom. Er waren gesprekken met onder andere ADO Den Haag en de Haagse politie om uitsupporters toe te laten in het ADO-stadion, maar die werden door Krikke on hold gezet. Volgens de burgemeester moeten er buitensporig veel agenten worden ingezet om de veiligheid te kunnen garanderen. 

'Incident al dertien jaar geleden'
'Er staan geen straffen meer open en het incident is inmiddels dertien jaar geleden', zegt Bernard. Hij wil dat de KNVB stappen gaat ondernemen en zich hard gaat maken om ervoor te zorgen dat Ajax-fans voortaan wel toegelaten worden bij uitwedstrijden, in Den Haag, maar ook uit bij Feyenoord. 

Lees ook: Ajax overweegt rechtszaak tegen KNVB: 'Ze verschuilen zich achter Aboutaleb'

Bernard vindt dat Ajax-supporters weer een kans verdienen. 'Als je kijkt naar Ajax - FC Utrecht. In samenspraak is er besloten dat we weer welkom zijn en dat is helemaal goed gegaan. Dat is een voorbeeld dat het toch wel kan.'

ADO-fans willen ook uitsupporters
Op de Facebook-pagina van FCDH schrijven ADO-supporters dat ze ook willen dat wedstrijden mét uitsupporters worden gespeeld en dus zullen zij zich aansluiten bij de 'uit-demonstranten'. 'Aangezien dit volgens Mevr. Krikke een grondrecht is, voorzien wij geen verdere obstakels', staat er op de pagina van FCDH geschreven.

Lees ook: Haagse burgemeester laat zich niet overhalen: Ajax-supporters blijven niet welkom  

Bernard zegt bij een eventuele ontmoeting met ADO-supporters geen problemen te voorzien. Hij wil zich vooral richten op het protest van AFCA Supportersclub zelf. 'Ons voornemen is om de demonstratie rustig te laten verlopen, daar focussen we op. Maar het is niet de bedoeling dat er problemen komen. Dat zou slecht zijn voor de vervolggesprekken.'