Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners en stadsdeel zijn het eens: minder grote evenementen in het Westerpark

21 februari 2019, 10.00 uur · Aangepast 21 februari 2019, 12.45 uur

Stadsdeel West neemt nieuwe maatregelen om overlast in en rondom het Westerpark te verminderen. Zo wordt het aantal grote evenementdagen (meer dan 10.000 bezoekers) in het park verminderd: van tien naar acht. Ook mag de op- en afbouw van een festival of evenement voortaan niet meer dan acht dagen beslaan, dat is nu nog tien.

Door de maatregelen moet de 'balans' in het park hersteld worden en zou de overlast voor direct omwonenden moeten verminderen.

Veel irritatie
De vele evenementen in het Westerpark zijn al jaren voer voor discussie. Het park krijgt in totaal 123 evenementdagen per jaar voor de kiezen. Laden en lossen, de op- en afbouw van een evenement, de geluidsoverlast, beschadigingen aan bijvoorbeeld de grasmat en de grote hoeveelheid afval: het zorgt, vooral bij buurtbewoners, voor veel irritatie.

Lees ook: Westerparkbuurt in verweer tegen 123 evenementen per jaar in het park

Om deze overlast te verminderen werd een zogenoemde 'programmaraad' opgezet. Onder andere de gemeente, omwonenden en evenementenorganisatoren zochten samen naar oplossingen. Diego Pos, van Vrienden van het Westerpark, laat het adviesplan zien: 'Het bijna honderd puntenplan, dat bestaat uit 94 adviezen maar liefst. Die zijn naar het stadsdeel gegaan.'

Dat advies werd door stadsdeel West in een actieplan gegoten: Westerpark in Balans. Een vermindering van het aantal grote evenementdagen en het verkorten van de termijn dat er op- en afgebouwd mag worden, zijn de belangrijkste maatregelen die genomen worden.

'In juli op het gras liggen'
Stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst zegt daarover: 'In plaats van vier grote evenementen, gaan we naar drie terug. Dat betekent dat twee extra weekenden lang het veld niet helemaal vol staat en mensen hier in juli gewoon op het gras kunnen liggen.'

Ook laat het stadsdeel weten dat zij gaan proberen om de festivals te spreiden over het jaar, waarbij het park in de zomer vooral toegankelijk moet zijn voor alle Amsterdammers. 'In het hoogseizoen willen we juist rustweekenden. Maar als iemand een goed idee voor een rustige periode in de herfst heeft, gaan we daar naar kijken'.

Duurzamer
Op het terrein worden dit jaar negen stroomkasten geplaatst. Dit moet er voor zorgen dat het gebruik van aggregaten tijdens evenementen niet langer nodig is. Rond het manifestatieterrein worden vier kasten geplaatst en aan de Polonceaukade op verschillende plekken nog eens vijf. Vanaf april moeten de vier stroomkasten aan de randen van het manifestatieveld operationeel zijn.

Lees ook: Techfestival krijgt rekening na beschadigen grasmat Westerpark

Toeterende taxi's
Om onder meer de verkeersdrukte te verminderen gaat de gemeente 100.000 euro beschikbaar stellen voor parkregie in het gebied. Er komen vaste laad- en lostijden en zwaar verkeer mag voortaan alleen nog maar onder begeleiding door het park rijden.

Om toeterende taxi's in de nachtelijke uren een halt toe te roepen, wordt er dit jaar geëxperimenteerd met een taxilus aan de achterzijde van het park. Vanaf deze plek zal ook het openbaar vervoer richting station de stations Sloterdijk en Centraal rijden.