Start van hoofdcontent

Stad

nl

ADO over kranslegging Februaristaking: 'Gretig op verzoek ingegaan'

25 februari 2019, 18.44 uur · Aangepast 25 februari 2019, 19.18 uur

ADO Den Haag heeft geen seconde getwijfeld om in te gaan op het verzoek van burgemeester Halsema om een krans neer te leggen tijdens de herdenking van de Februaristaking.

Dat zegt de persvoorlichter van de club uit Den Haag. 'We hebben onze bedenkingen of de bekladdingen daadwerkelijk antisemitisch bedoeld waren, maar het werd wel zo opgevat. Daarom moesten we reageren en zijn we gretig op dit verzoek ingegaan om duidelijk te maken dat ADO afkeurt wat er is gebeurd.'

Lees ook: ADO Den Haag legt krans bij herdenking Februaristaking na bekladdingen ADO-fans

In de nacht van donderdag op vrijdag werden onder meer Café Betondorp, diverse tram- en bushaltes en muren beklad met teksten als 'JHK', wat verwijst naar 'Joden Hebben Kanker'. Ook werd het standbeeld de Dokwerker beklad met groen-gele verf.

Lees ook: Stad beklad met anti-Joodse leuzen en groen-gele verf

ADO-icoon Lex Schoenmaker was in Amsterdam aanwezig om de krans neer te leggen bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Ook Rutger Arisz, operationeel directeur van Ajax, en KNVB-voorzitter Michael van Praag waren aanwezig.

'Dit soort gedrag niet acceptabel'
Na de plechtigheden lichtte burgemeester Halsema haar verzoek aan de clubs om gezamenlijk een krans neer te leggen toe voor de camera van AT5. 'Ik heb met ze gebeld dit weekend, maar ik heb ze bepaald niet hoeven overhalen. Ze namen direct ook zelf het initiatief en ik ben ze daar echt heel dankbaar voor, omdat ze daarmee ook laten zien dat sport gaat om vriendschappelijkheid en dat dit soort gedrag niet acceptabel is.'