Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Recherche start onderzoek naar bekladdingen harde kern ADO

26 februari 2019, 16.53 uur · Aangepast 26 februari 2019, 17.17 uur

De recherche is een onderzoek gestart naar de bekladdingen vorige week op verschillende locaties in Amsterdam en Diemen. De actie werd opgeëist door de harde kern van ADO Den Haag. Onder meer het monument De Dokwerker werd met geel-groene verf besmeurd.

De actie gebeurde in aanloop van de wedstrijd ADO Den Haag tegen Ajax afgelopen zondag. Zeker zes locaties werden in de nacht van donderdag op vrijdag besmeurd met verf, anti-joodse leuzen en hakenkruizen. Zo werden bushaltes en muren beklad met teksten als 'JHK', wat verwijst naar 'Joden Hebben Kanker'. 

Lees ook: Stad beklad met anti-joodse leuzen en groen-gele verf

Camerabeelden
Een onderzoeksteam, bestaande uit rechercheurs uit alle delen van Amsterdam, is op de zaak gezet. De politie zoekt ook getuigen of mensen die camerabeelden in bezit hebben die kunnen helpen bij het opsporen van de daders. 

Burgemeester Femke Halsema sprak meteen haar afschuw uit en heeft aangifte gedaan. 'De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog', zei ze tegen AT5. 'Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf.' Ook de Haagse burgemeester Pauline Krikke sprak van een 'afschuwelijke actie'. 

Lees ook: Burgemeester Halsema doet aangifte van bekladdingen

Krans
Als reactie op de actie van de harde kern, legden ADO Den Haag, Ajax en de KNVB samen een krans bij de Dokwerker tijdens de herdenking van de Februaristaking. Ze deden dat op verzoek van Halsema. ADO Den Haag keurde de actie van de supporters meteen sterk af.

De besmeurde locaties:
- Het beeld de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein
- Bij Café Betondorp aan de Brinkstraat
Bij het Van Gogh Museum aan de Paulus Potterstraat
- Op een muur op de kruising van de Van Hogendorpstraat met de Kempenaerstraat
Op de muren van de onderdoorgang tussen de Juliana van Stolbergstraat en de Louise de Colignystraat
Op een gebouw aan de Johan Broedeletstraat
- Bij Gym020 aan de Stammerdijk in Diemen