Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist levenslang tegen Willem Holleeder

1 maart 2019, 14.02 uur · Aangepast 1 maart 2019, 16.39 uur · Foto: AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange celstraf geëist tegen Willem Holleeder voor vijf moorden, één doodslag, één poging tot doodslag en het mede leidinggeven aan een criminele organisatie. De eis komt niet als een verrassing.

Holleeder staat terecht voor de dood van zes mannen: Cor van Hout (2003), Robert ter Haak (2003), Willem Endstra(2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Hij zou die mannen niet zelf gedood hebben, maar wel de opdrachtgever geweest zijn. 

In februari 2018 begon het proces tegen 'De Neus'. Naast de moorden, zou Willem Holleeder ook betrokken zijn bij de poging tot moord of doodslag op Mieremet in 2002 en David Denneboom in 2004. 

Volgens het OM presenteerde Holleeder zich in de rechtbank als een populaire, graag geziene jongen met gevoel voor humor. Maar uit onder andere geluidsopnamen van de zussen van Willem komt een heel ander beeld naar voren. 'Hij heeft bijna zijn hele volwassen leven een spoor achtergelaten van ellende, verdriet en ontreddering, in zijn zucht naar geld', aldus Officier van Justitie Sabine Tammes. Volgens het OM is het iemand die schreeuwt en dreigt als hij zijn zin niet krijgt. Ook ging het hem altijd om geld, volgens het OM.

Levenslang betekent, volgens nieuwe regelgeving, dat er na ongeveer 25 jaar een beoordeling plaatsvindt of de levenslange celstraf moet worden voortgezet. Tijdens dat toetsingsmoment kan worden besloten om Holleeder een reïntegratietraject in te laten gaan, maar kan ook worden besloten om iemand in de cel te houden. Dan volgt er op latere momenten nog wel opnieuw een toetsing.