Stad

Nieuwe anonieme getuige in Staatsliedenbuurt-zaak

20 maart 2019, 16.33 uur · Aangepast 21 maart 2019, 20.57 uur

frank Buis/AT5
frank Buis/AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) wil een nieuwe 'anonieme bedreigde getuige' inbrengen in het hoger beroep van de Staatsliedenbuurt-zaak. De getuige heeft de naam 'QQ' gekregen.

UPDATE: Of 'QQ' ook daadwerkelijk zal getuigen in het hoger beroep, is nog maar de vraag. Dat blijkt na een zitting achter gesloten deuren bij de raadkamer vanmiddag, vertelt advocaat Inez Weski aan AT5. De rechter-commissaris heeft zich niet aan de wet gehouden en de verdediging niet in staat gesteld te kunnen reageren op het horen van de anonieme getuige. Dat moet nu alsnog.

Wat de anonieme getuige precies heeft verklaard, is nog niet bekend. Advocaat-generaal Frits Posthumus wil dat volgens Het Parool vooralsnog niet melden.

Lees ook: Overzicht: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak?

Wel lijkt het erop dat QQ de betrouwbaarheid kan beoordelen van de criminelen die getuigen in de zaak. Zij beweren dat het belangrijkste doelwit van de schietpartij, Benaouf A., heeft gelogen.

Herkend
Tegenover de rechter heeft het slachtoffer verklaard dat hij verdachte Anouar B. herkende als een van de schutters in de door hen gebruikte Audi RS4. Mede op basis daarvan is Anouar B. eerder door de rechtbank veroordeeld.

Lees ook: Nieuwe verklaring Staatsliedenbuurt-verdachte: 'Er zou iemand geveegd worden'

Maar volgens meerdere getuigen heeft Benaouf A. hen persoonlijk verteld dat dit een leugen was. Hij zou dit hebben gezegd toen hij samen met hen gedetineerd zat. Zelf ontkent Benaouf A. de aantijgingen. QQ moet naar verwachting meer duidelijkheid geven over de kwestie. 

Lees ook: Liquidatieverdachte: 'Benaouf A. heeft vals verklaard in Staatsliedenbuurt-zaak'

Advocaat Weski
Maar Anouar B.'s advocaat Inez Weski gaat daarentegen in hoger beroep. Ze protesteert vooral tegen het besluit van het OM om de getuigenis al aan het gerechtshof te geven, voordat die formeel tot de strafzaak is toegelaten.

Volgens de advocaat heeft het hof daardoor de verklaring toch al in het hoofd, ook als QQ in haar appèlzaak wordt afgewezen. De raadkamer van het gerechtshof gaat zich nog over haar bezwaar buigen.

Lees ook: Live: Hoger beroep Staatsliedenbuurt: advocaat wil vrijspraak voor Anouar B.

De voortzetting van het hoger beroep staat gepland voor begin mei.