Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aanpassingen Piet Heintunnel niet op tijd voor elkaar: 'Al aantal aanbestedingen gehad'

28 maart 2019, 20.14 uur · Aangepast 29 maart 2019, 10.00 uur

De stad 'worstelt' met het maken van de veranderingen die nodig zijn om de Piet Heintunnel aan de juiste veiligheidseisen te laten voldoen. In 2013 waren de nieuwe Europese regels al bekend. 'We hebben ook al in het verleden daar een aantal aanbestedingen op georganiseerd. Maar eigenlijk is het nog niet goed gelukt om dit voor elkaar te krijgen', zegt verkeerswethouder Sharon Dijksma tegen AT5.

Wat er precies is mis gegaan bij die aanbestedingen is niet bekend. Maar de voorbereidingen van de ingrijpende en complexe renovatie zijn al wel aan de gang. In het voorjaar van 2021 moeten de werkzaamheden van start gaan. Deze zullen duren tot de zomer van 2022. 

Lees ook: Piet Heintunnel niet veilig genoeg: per 1 mei dicht voor vrachtverkeer

Ook is er voor de renovatie meer geld nodig dan eerder werd begroot. Hoeveel de kostenoverschrijding gaat zijn, is nog niet bekend. Hier komt later in de voorjaarsnota meer duidelijkheid over. In 2017 én in 2018 werd ook al bekend dat de kosten voor de renovatie ver zouden worden overschreden. 

Lees ook: Renovatie Piet Heintunnel onderschat: werkzaamheden gaan langer duren

Naast de Piet Hein worden ook andere tunnels gerenoveerd zoals de Arenatunnel en de Michiel de Ruijtertunnel. De komende jaren zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd. 

Lees ook: Renovatie Piet Heintunnel twee keer zo duur als gedacht

Vanochtend werd bekend dat de Piet Heintunnel per 1 mei voor vrachtverkeer dicht gaat. Maar wethouder Dijksma kan ons geruststellen: 'De tunnel is niet onveilig, anders zou je er niet meer in mogen.'