Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mokum Reclaimed gooit handdoek in de ring: 'Niet op aarde om te procederen'

4 april 2019, 20.13 uur · Aangepast 5 april 2019, 09.06 uur · Foto: AT5

Mokum Reclaimed gaat niet langer proberen via de rechter af te dwingen om een jaar lang alle parken in de stad te claimen. De actiegroep schrijft in een persbericht dat ze zich neerleggen bij een uitspraak van een rechter.

De groep had een jaar lang aan vergunningen aangevraagd bij de gemeente om op pleinen en in parken in de stad kleine evenementen te organiseren om de parken te beleven. Zo werden er bijvoorbeeld wandelingen met een gids georganiseerd. Hiervoor wilde Mokum Reclaimed tijdens ieder weekend van het festivalseizoen per se een vergunning krijgen. Op die manier zouden grotere evenementen, zoals dancefestivals, worden geblokkeerd. Althans, dat was het idee.

Lees ook: Actiegroep wil pleinen en parken jaar lang claimen: 'Dit slaat nergens op'

Geen vergunning
De gemeente liet eind januari al weten geen vergunning te verlenen voor de belevingsevenementen omdat ze te klein waren voor een vergunning. De plannen van de actiegroep vielen gewoon binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit liet het stadsbestuur ook in een brief weten aan de actiegroep. 

Lees ook: Mokum Reclaimed heeft geld binnen om parken en pleinen terug te eisen

Gang naar rechter
Mokum Reclaimed was het hier niet mee eens. Volgens hen was er via rechtswege een vergunning afgegeven. Dit gebeurt als de gemeente te lang doet over een vergunningaanvraag en geen formele beslissing neemt. Een gang naar de rechter mocht ook niet baten. Het beroep van de festivalblokkeerders werd niet ontvankelijk verklaard.

Lees ook: Gemeente: Actiegroep heeft geen vergunning voor elf maanden durend 'festival'

'Missie niet geslaagd'
Nu laat de groep dus weten zich neer te leggen bij de uitspraak van de rechter. 'Het doel van Mokum Reclaimed is om het commercieel gebruik van openbare ruimte in de stad, zoals parken en pleinen, terug te dringen. De informele actiegroep betreurt dat deze missie niet is geslaagd, maar stelt ook vast dat zij niet op aarde is om te procederen', laat Erik Bouwer namens de actiegroep weten.

Lees ook: Rechter wijst beroep Mokum Reclaimed af: festivals in parken gaan door

'Aandacht blijven vestigen'
'In plaats van slepende procedures wil Mokum Reclaimed graag de aandacht blijven vestigen op het beleid van gemeente Amsterdam rondom de openbare ruimte en evenementen. Mokum Reclaimed wil niet met nieuwe juridische stappen het rechterlijke apparaat nog verder belasten.'

Niet met lege handen
Bouwer stelt dat Mokum Reclaimed niet met lege handen staat. 'Het festivalbeleid is onder de aandacht gebracht en Mokum Reclaimed heeft een stem gegeven aan mensen die hun park dagenlang moeten missen, omdat er een festival wordt op- of afgebouwd. Steeds meer medestanders wijzen er op hoe gemeente Amsterdam de eigen regels negeert of overtreedt.'