Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spray en haarnetjes moeten scooterhuurders helpen bij helmplicht

5 april 2019, 18.51 uur · Aangepast 5 april 2019, 19.22 uur

Het Amsterdamse deelscooterbedrijf Felyx is nu druk bezig met het klaarmaken van hun meer dan honderd tweewielers voor de helmplicht. Die geldt vanaf maandag, dan moeten snorfietsen bijna overal in de stad de rijbaan op.

Met alleen een capuchon op je hoofd komen snorfietsers niet meer weg vanaf maandag, ook niet als je een snorscooter huurt. En daarom moeten de 108 huurscooters van Felyx helmen aan boord krijgen. De maximale snelheid van de elektrische scooters zal niet verhoogd worden. 'Nee in principe niet, dat is nu in ieder geval nog niet mogelijk', zegt Sandro van de Looij, 'city manager' van Felyx in Amsterdam.

Lees ook: Petitie om snorfietsers op fietspad te houden haalt benodigde 40.000 handtekeningen

'Zowel technisch als financieel is het lastig omdat we alle scooters naar Lelystad zouden moeten brengen. Daar is de enige mogelijkheid om ze te laten keuren, om goedkeuring te krijgen voor een scooter om 45 kilometer per uur te mogen rijden.' Volgens Van de Looij komen de kosten dan 'in de buurt van honderdduizend euro', terwijl het bedrag nu in de 'tienduizenden euro's' loopt.

Lees ook: Snorfietsers met helm op naar de rijbaan

'Periode van gewenning'
Van de Looij vreest niet dat klanten de scooters minder zullen huren als ze een helm op moeten. 'Als we naar het buitenland kijken zien we dat daar ook gewoon met een helm wordt gereden, ook met soortgelijke concepten als wij hebben met Felyx. Dus daar zijn we niet bang voor. Het enige is dat het even een periode is van gewenning waarschijnlijk.'

Lees ook: De deelfiets komt terug, ook andere vormen van deelvervoer krijgen de ruimte

Wat ook even wennen zal zijn, is dat er straks niet zo'n honderd, maar zevenhonderd deelscooters in de stad mogen rijden van het stadsbestuur. Om te voorkomen dat dat net zo'n plaag wordt als de deelfietsen waren, gaat Felyx gebruikers op verkeerd parkeren aanspreken en dagelijks langsrijden.

Nederlands rijbewijs nodig
Toeristen kunnen de scooters überhaupt niet huren, zegt Van de Looij. 'Je kan bij ons alleen een account aanmaken als je een Nederlands rijbewijs hebt.' Om de Amsterdammer zo ver te krijgen de helmen te dragen, zit er niet alleen een tasje haarnetjes, maar ook de regels en een kaart met het helmplichtgebied naast de helm onder het zadel.

Maandag zal in alle deelscooters in ieder geval een helm zitten, in de loop van de maand zullen ze er allemaal twee hebben.