Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stedelijk en Van Gogh sluiten hun deuren vanwege huldiging Ajax

14 mei 2019, 20.02 uur · Aangepast 14 mei 2019, 20.47 uur · Foto: Charlie Lou

Niet alleen de buurten, het openbaar vervoer en het verkeer ondervinden gevolgen van de huldiging van Ajax. Ook de musea op het Museumplein passen zich aan omwille van de vele supporters die donderdag het plein zullen bezoeken.

Onder andere het Stedelijk treft donderdag maatregelen, zo meldt de NOS. De laatste keer dat Ajax op het plein werd gehuldigd, in 2011, dreigde het feest uit de hand te lopen en moest de ME charges uitvoeren. Zo liep het Stedelijk Museum destijds 400.000 euro schade op aan het gebouw.

Nu besluit het museum om de hele dag haar deuren te sluiten. 'Opengaan van 10.00 tot 12.00 uur heeft geen zin. Daarna kan niemand meer bij het museum komen', zegt een woordvoerder van het museum.

Lees ook: Buurten rondom Museumplein verkeersluw gemaakt voor huldiging Ajax 

's Middags sluiten
Het Van Gogh Museum gaat in de ochtend nog wel even open, maar geeft aan in de middag te sluiten. Hierdoor loopt het museum bovendien heel wat inkomsten mis, omdat het voor donderdag eigenlijk compleet uitverkocht was.

Het Rijksmuseum blijft als enige de hele dag open, maar sluit wel de passage onder het museum af om te voorkomen dat voetbalsupporters daar kunnen komen. 

Lees ook: Vroeg tijdstip huldiging Ajax moet minder bezoekers naar Museumplein trekken

De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie vinden dat Ajax de huldiging midden in de stad verdient. Omdat het Museumplein een beperkte capaciteit heeft en om zo de grootste overlast te voorkomen, is besloten de huldiging niet in de avond, maar in de middag te organiseren.