Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers vrezen voor plek in Noord door komst 24-uursopvang

22 mei 2019, 08.00 uur · Aangepast 22 mei 2019, 08.19 uur

Creatieve ondernemers die werken in broedplaats A Lab aan het Overhoeksplein, zijn bang dat ze hun werkplek kwijtraken door de komst van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Wethouder Rutger Groot Wassink overweegt in het pand 48 zogenoemde ongedocumenteerden onder te brengen.

De wethouder informeerde de buurt gisteravond tijdens een bewonersbijeenkomst. Daar kwamen ongeveer 150 geïnteresseerden op af. Groot Wassink benadrukte dat het plan nog niet definitief is, er wordt onder meer gekeken naar de reacties uit de buurt. 

De 48 asielzoekers zonder verblijfsvergunning zouden op de gehele tweede etage komen te wonen. Meerdere ondernemers en buurtbewoners vrezen dat de broedplaats hierdoor achteruit gaat of misschien zelfs verdwijnt. 

Lees ook: Lola Luid over 24-uursopvang: 'We moeten inslinken, maar denk dat we er goed uitkomen'

Nieuwe medebewoners
'Je moet zo zien: voor een hele grote groep wordt een plek weggehaald', zei ondernemer Wytze Veenstra. De tweede etage moet aangepast worden en er komt een aparte ingang voor de uitgeprocedeerde asielzoekers. Veenstra: 'We gaan ook nog eens verbouwen, dus je krijgt overlast. En na de overlast krijg je nieuwe medebewoners.'

'Op de tweede etage zitten denk ik 70 tot 75 mensen', vertelde Lucas Hendricks, directeur-voorzitter van stichting A Lab. 'Zij gaan nooit meer zo'n plek krijgen als deze. Niet alleen de locatie is van belang. Wij zijn een soort curator op die plek. Wij kijken heel nadrukkelijk wie daar zit en wat ze aan elkaar hebben. Wij begeleiden de mensen ook en willen van belang zijn voor de stad.'

Lees ook: Vier nieuwe locaties voor 24-uursopvang uitgeprocedeerde asielzoekers bekend

Zeer belangrijk
Wethouder Groot Wassink stelde dat A Lab als geheel niet zal verdwijnen. 'Een broedplaats heeft ook altijd iets tijdelijks in zich', vond hij. 'De functie van A Lab is zeer belangrijk voor Noord en voor de hele stad. Die willen we heel graag behouden. Met de mensen die, als we het besluit nemen, moeten verdwijnen zullen we ook kijken of we hen een andere plek in Amsterdam kunnen bieden. Omdat het ook belangrijk is dat deze bedrijfjes en initiatieven gewoon door kunnen gaan met wat ze aan het doen zijn.'

Er zijn al tien andere mogelijke locaties bekendgemaakt. Over elke locatie vond een bewonersbijeenkomst plaats, vanavond was voorlopig de laatste. Wel verwacht de gemeente binnenkort nieuwe mogelijke locaties bekend te maken. Dan zullen er opnieuw informatieavonden worden ingepland.

Lees ook: Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen leefgeld en casemanager

In totaal moeten er vanaf juli 500 uitgeprocedeerde asielzoekers volgens de nieuwe werkwijze worden opgevangen. Op dit moment worden er al 400 opgevangen, op twee locaties in de stad. De asielzoekers mogen straks maximaal anderhalf jaar in een opvanglocatie blijven.