Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente kapt met 2 ton kostende Citytrees en wil bomen planten

31 mei 2019, 13.38 uur · Aangepast 31 mei 2019, 17.35 uur

Ongeveer anderhalf jaar hebben de acht 'Citytrees' het volgehouden. De muren van mos van 16 vierkante meter zouden evenveel lucht moeten zuiveren als 275 bomen. Maar in de praktijk pakte het project van twee ton net iets anders uit.

De groene schermen werden aan de straatkant geplaatst en zouden de vele uitlaatgassen moeten zuiveren. Het wetenschappelijk bewijs voor de werking van de natuurlijke luchtfilters was al 'bijzonder mager', concludeerde een hoogleraar luchtkwaliteit van de Wageningen University.

Een andere hoogleraar noemde de mosmuren 'afleidingsmanouvres' voor het echte probleem van vervuiling. Het effect op de luchtkwaliteit zou minimaal zijn. 

Lees ook: Uitlaatgassen-slurpende 'boom' onthuld in Centrum

Symptoonbestrijding
Zelfs toenmalig wethouder Pieter Litjens was niet overtuigd van de zuiverende werking van de 'bomen'. Bij de onthulling al zei Litjens dat de Citytrees geen definitieve oplossing waren en dat ze symboolbestrijding zijn. Naar verloop van tijd werd het groene mos dor en sloeg het bruin uit. Er werden beschermende doeken opgehangen die tevens het zicht op het verdorde mos ontnamen.

Lees ook: 'Luchtzuiverende' Citytrees Valkenburgerstraat verpieteren

Negatief advies
Nu heeft het stadsbestuur besloten de zuiverende groene muren weg te gaan halen. Adviseurs van de Wageningen Universiteit en de GGD Amsterdam hebben een negatief advies gegeven.

De gewenste verschoning van de lucht van 10 tot 20 procent wordt bij lange na niet gehaald, zelfs niet als er dubbel zoveel komen te staan. 

De leverancier zal de groene schermen binnenkort weghalen. Er wordt nu onderzocht of er bomen voor in de plaats kunnen komen.