Politiek

Handhavers op motor gaan scooters op fietspad nu écht bekeuren

31 mei 2019, 14.16 uur · Aangepast 31 mei 2019, 15.34 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Whatsapp

Sinds 8 april moeten op veel plekken in de stad al de scooters naar de rijbaan en moeten de bestuurders een helm dragen. Omdat volgens de gemeente de tijd van wennen nu voorbij is, zullen zij vanaf 3 juni gaan handhaven op dit nieuwe beleid.

Met speciale teams zal er worden gecontroleerd of scooterrijders niet illegaal op het fietspad- of zonder helm rijden. Die teams zullen bestaan uit boa's en motorrijders die specifiek op dit nieuwe beleid gaan handhaven. Bestuurders die gepakt worden, kunnen meteen een boete verwachten. 

Lees ook: Ook automobilisten moeten wennen: 'Die scooters doen net alsof ze op het fietspad rijden

De boete voor rijden op een fietspad waar dat verboden is en de boete voor rijden zonder helm waar dat niet is toegestaan zijn beiden 95 euro. Daar komt nog 9 euro aan administratiekosten bovenop.

Scooterrijders die denken een boete te kunnen ontlopen door weg te rijden, zullen op basis van hun kenteken worden beboet.

Lees ook: Rietje (80) voor het eerst de weg op met opgevoerde snorscooter: 'Ik heb hem gemist!'

Sinds de aankondiging van het nieuwe beleid is er al veel kritiek op. Scooterrijders gaven aan zich niet veilig te voelen tussen het autoverkeer en automobilisten klagen over de lage snelheid waarmee scooters over de weg rijden.

Meerdere protestacties, petities en een rechtszaak hebben echter, tot nu toe, niet kunnen voorkomen dat het beleid is ingevoerd. 

Whatsapp