Start van hoofdcontent

Stad

nl

Café in West blijft open ondanks 'levensgedrag' uitbater

9 juni 2019, 12.45 uur · Aangepast 9 juni 2019, 16.48 uur

Een café in West raakt haar exploitatievergunning dankzij een gang naar de rechter voorlopig toch nog niet kwijt.

De gemeente wilde de vergunning niet verlengen vanwege het 'levensgedrag' van een van de twee uitbaters. Zo zat de man in 2018 ongeveer een halfjaar in voorlopige hechtenis wegens een overval en kreeg hij een jaar eerder 650 euro boete en twee maanden rijontzegging na een verkeersovertreding. 

Lees ook: Café verliest vergunning vanwege te harde muziek

Nadelig beïnvloeden
Volgens de gemeente geeft de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de mogelijkheid om een vergunning in dit soort gevallen te weigeren. De aanwezigheid van het horecabedrijf zou namelijk het woon- en leefklimaat in de omgeving, de openbare orde of de veiligheid nadelig beïnvloeden. Bij de vraag of daarvan sprake is, kijkt de gemeente dan onder meer naar het levensgedrag van de exploitant of leidinggevende.

Maar de twee uitbaters waren het daar niet mee eens. Zij beriepen zich op de zogenoemde 'Dienstenrichtlijn', die zou moeten voorkomen dat de gemeente op 'willekeurige wijze' handelt. In de richtlijn staat onder meer dat bestuursorganen 'duidelijk en ondubbelzinnig', 'objectief' en 'niet discriminatoir' te werk moeten gaan. 

Lees ook: Herkomst leningen in horeca vaak mysterieus: 'Zorgelijke constatering'

Niet duidelijk
De voorzieningenrechter gaf de twee vorige week gelijk. De gemeente heeft namelijk niet duidelijk gemaakt hoe door het levensgedrag van een van de twee uitbaters het horecabedrijf een nadelige invloed heeft op het woon- en leefklimaat in de omgeving, de openbare orde of de veiligheid. 

Het café kan daardoor voorlopig gewoon open bljven. Er loopt nog een bezwaarprocedure, die heeft volgens de voorzieningenrechter een 'redelijke kans van slagen'.