Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Plantenbakken op parkeerplekken in Oost: 'Ziet er prachtig uit'

17 juni 2019, 15.33 uur · Aangepast 17 juni 2019, 19.07 uur

Plantenbakken en meer fietsenrekken, in plaats van vakken om de auto te parkeren. Bewoners van de Gijsbrecht van Aemstelstraat en de Weesperzijde in Oost zijn een actie gestart om geparkeerde auto's te weren.

De gemeente steunt de bewoners. 'We hebben gekeken of we de straat een maand lang autovrij kunnen maken en we hebben afspraken gemaakt met parkeergarage's in de omgeving', vertelt bewoner Jeron Halewijn.

Lees ook: Plannen voor 2019: 1000 parkeerplekken weg en mystery guests tegen discriminatie

De zeven bewoners achter het plan hopen dat andere omwonenden de auto na de proef ook wegdoen of elders parkeren. Halewijn: 'Ik heb een auto en ik gebruik hem eigenlijk maar 7000 kilometer per jaar. Dus je kunt je afvragen waarom die auto hier zo vaak stil staat en of ik hem wel nodig heb.'

Hij hoopt dat de proef voor de rest van de stad een voorbeeld is. 'En laat iedereen vooral komen kijken, want het ziet er prachtig uit en misschien worden ze er ook enthousiast van.'

Lees ook: Marktkooplui dupe van opheffen parkeerplekken: 'Je rijdt dertig rondjes voor niks'

Ook in De Pijp en in de Kinkerstraat zijn al parkeerplaatsen vervangen door bloembakken en fietsenrekken. Het stadsbestuur wil, onder meer op deze manier, de komende jaren duizenden parkeerplekken opheffen.