Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Willem Holleeder veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

4 juli 2019, 11.04 uur · Aangepast 4 juli 2019, 12.10 uur

Willem Holleeder (61) is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is hij de opdrachtgever van vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen, en een mislukte moordpoging. Holleeder gaat tegen het vonnis in beroep, meldt zijn advocaat.

Hoewel er geen concreet bewijs is voor Holleeders betrokkenheid, is er wel een reeks getuigen, onder wie zijn zussen Sonja en Astrid, zijn ex-vriendin en twee kroongetuigen. Volgens de rechtbank zijn de verklaringen van de twee kroongetuigen, Fred Ros en Peter la Serpe, betrouwbaar. Ook acht de rechter de geheime opnames die zus Astrid met Holleeder maakte betrouwbaar, evenals de belastende verklaringen van de zussen en zijn ex-vriendin.

Verklaringen
De verklaringen die Willem Holleeder zelf heeft gegeven 'over tal van onderwerpen' wijken af van verklaringen die hij in eerdere rechtszaken heeft gedaan. Ook was hij wel degelijk de eigenaar van de gokhallen op de Wallen. Volgens de rechtbank heeft Holleeder geregeld aantoonbaar onder ede gelogen.

Vijf moorden
De rechtbank acht bewezen dat Holleeder de opdracht heeft gegeven voor de liquidaties op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005),  John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout werd ook Robert ter Haak dodelijk geraakt. Ook gaf Holleeder opdracht voor de eerdere mislukte aanslag op John Mieremet en is het volgens de rechtbank bewezen dat Holleeder deel uitmaakte van een criminele organisatie.

Hoger beroep
De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Holleeder zelf heeft alle betrokkenheid altijd ontkend. Zijn advocaten hebben betoogd dat er geen direct bewijs is en vroegen dan ook om vrijspraak. Zowel het Openbaar Ministerie, als ook Willem Holleeder kunnen tegen het vonnis van de rechtbank in beroep gaan.

De inhoudelijke behandeling van het monsterlijk grote Passageproces startte op maandag 5 februari 2018. Aan het onderzoek, dat de naam 13Vandros heeft, werkten zo'n veertig rechercheurs. Het dossier beslaat zo'n duizend ordners. Holleeder zit sinds 13 december 2014 vast.