Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester spreekt afgevaardigden van moslimgemeenschap

9 juli 2019, 20.30 uur

Burgemeester Halsema is vandaag in gesprek gegaan met afgevaardigden van de Amsterdamse moslimgemeenschap. 'Een heel goed gesprek', oordeelt Mourad Taimounti van DENK.

Op de inhoud van het gesprek kan hij verder niet ingaan. Wel is bekend dat ook Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), een bezoek bracht aan de ambtswoning.  

Zijn aanwezigheid heeft volgens De Telegraaf te maken met een thema dat hoog op de agenda zou staan: het islamitische Cornelius Haga Lyceum. 

Bestuur ontslaan
Het rommelt al geruime tijd bij de school. Zo werd gisteren bekend dat minister van onderwijs Arie Slob overweegt om het hele bestuur te ontslaan. 

Lees ook: 'Minister Slob wil bestuur Haga Lyceum dwingen om op te stappen'

De minister is van plan om dat te doen zodra het inspectierapport over de school openbaar wordt. Maar of dat daadwerkelijk gebeurt, is aan de rechter.

Het bestuur van de school heeft de publicatie aangevochten in een kort geding. Donderdag wordt de uitspraak in die procedure verwacht.

Rol AIVD
Daarnaast kwam vorig week al opvallend nieuws over het lyceum naar buiten. Toen bleek dat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek gaat doen naar de handelswijze van de AIVD omtrent de school. 

Lees ook: Toezichthouder onderzoekt handelswijze AIVD rond Haga Lyceum

In januari van dit jaar werd er een ambtsbericht verstuurd waarin 'enkele richtinggevende personen' binnen de school banden zouden hebben met een terreurorganisatie. De commissie gaat nu beoordelen of dit ambtsbericht goed onderbouwd is.

Geen spoedoverleg
Ondanks deze ontwikkelingen was er volgens een woordvoerder van de burgemeester vandaag geen sprake van een spoedoverleg. Het gesprek stond al langer gepland en is een voortzetting van eerdere ontmoetingen.