Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verbazing over uitnodiging Taimounti voor gesprek over Haga Lyceum

10 juli 2019, 16.09 uur · Aangepast 12 juli 2019, 08.50 uur

Meerdere politieke partijen hebben vanmiddag hun verbazing geuit over de aanwezigheid van DENK-fractievoorzitter Mourad Taimounti tijdens een gesprek over het Haga Lyceum.

Het gesprek vond gisteren plaats in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema. Taimounti was het enige gemeenteraadslid dat erbij was. 'Dat is jammer, ik was ook heel erg graag aanwezig', zei Marianne Poot van de VVD. 

Lees ook: Burgemeester spreekt afgevaardigden van moslimgemeenschap

Persoonlijke titel
Halsema antwoordde daarop dat vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap waren uitgenodigd. Taimounti zou er 'op persoonlijke titel' zijn geweest en niet namens DENK. 'Omdat hij zich inzet in de islamitische gemeenschap en kennis heeft van het Haga Lyceum', zei Halsema. Ze had ook PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki een uitnodiging gestuurd.

'Ergens begrijp ik wel, maar ik vind de gang van zaken toch enigszins bezwaarlijk', reageerde CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma. 'Andere leden van de gemeenteraad kunnen ook banden hebben met de islamitische gemeenschap en geïnteresseerd zijn in het verloop van deze bijeenkomst.'

Lees ook: 'Minister Slob wil bestuur Haga Lyceum dwingen om op te stappen'

Journalistiek onderzoek
Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) noemde de uitnodiging aan Taimounti 'buitengewoon dubieus'. 'Ik heb zelf in het verleden journalistiek onderzoek gedaan naar de moslimgemeenschap, misschien had ik zelf wel interesse om erbij te zijn. Het lijkt bijna op etnisch profileren wat u doet.'

Halsema vond dat etniciteit geen rol speelde bij het versturen van de uitnodigingen. 'Het is een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap, het ligt voor de hand dat er dan mensen aanwezig zijn uit de islamitische gemeenschap', zei ze tegen Nanninga. 'Ik heb niet het gevoel dat u moslim bent, of ik moet iets gemist hebben.'

Lees ook: Haga Lyceum daagt onderwijsinspectie voor rechter: 'Onjuiste kritiek in rapport'

Vertrouwelijke sessie
Wel zei de burgemeester dat ze zich kon voorstellen dat de gemeenteraadsleden ook meer informatie over de situatie bij het Haga Lyceum willen. Ze krijgen daarom een uitnodiging voor een 'vertrouwelijke sessie' over de situatie. 

Taimounti mengde zich niet in de discussie. Wel stelde hij na afloop vragen aan wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) over het Haga Lyceum. Hij vroeg of de gemeente rekening houdt met sluiting van de school en of de berichten in de media, dat ING dreigt de rekeningen van de school te blokkeren, kloppen.

Lees ook: Voorzitter Cornelius Haga Lyceum door het lint: 'Staatspropaganda, dit is geen bananenrepubliek'

'Er is geen nieuwe informatie sinds het NCTV-rapport binnengekomen', zie Moorman. Ze zei rekening te houden 'met alle scenario's' en het rapport van de Onderwijsinspectie, dat morgen komt, af te wachten.