Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD: versoepel regels voor ondernemers tijdens werkzaamheden aan bruggen en kademuren

18 juli 2019, 21.35 uur · Aangepast 18 juli 2019, 22.10 uur

Ondernemers die de dupe worden van de herstelwerkzaamheden aan de verwaarloosde kademuren en bruggen, moeten volgens de VVD beter gecompenseerd worden. De partij wil de ondernemers meer bieden dan alleen een financiële tegemoetkoming.

Want een slechte bereikbaarheid kan volgens de partij 'fatale gevolgen' hebben voor ondernemers. De gemeente is nu alleen van plan om hen financieel gezien te compenseren, maar de VVD wil veel verder gaan.

Lees ook: Megaoperatie vernieuwen kades en bruggen gaat twintig jaar duren

'Het voorkomen van economische schade is immers veel beter dan het compenseren ervan', schrijven raadsleden Anne Marttin en Marianne Poot. De VVD'ers geven een tiental suggesties om hiervoor te zorgen.

Freezone
Zo vragen ze zich af of de gemeente bereid is om een zogenoemde 'economische freezone' te creëren in gebieden waar veel herstelwerkzaamheden gepland zijn. Ondernemers zouden in deze freezone een ontheffing moeten krijgen, is het idee.

Lees ook: Gemeente trekt 450 miljoen euro uit voor verwaarloosde bruggen en kademuren

Daardoor kunnen ze in de openbare ruimte hun waar verkopen, een terras neerzetten of een marktkraam runnen. Andere voorstellen zijn ruimere openingstijden, gratis bebording en het organiseren van informatiesessies waarbij bewoners met input kunnen komen. 

'Het gaat ons er vooral om dat ondernemers toch nog klanten naar hun zaak kunnen trekken. Dat kan op allerlei manieren', vertelt Poot desgevraagd aan AT5. 'Maar dan moeten we wel de regels aanpassen, of even niet handhaven.'

Chaos
Maar wordt het dan geen totale chaos in de stad? 'Er is al geëxperimenteerd met freezones en dat viel best heel erg mee', aldus de VVD'er. 'Chaos trekt ook geen klanten, dus daar ben ik niet bang voor.'

Daarbij gaat Poot er wel vanuit dat ondernemers met een gezamenlijk plan komen, zodat ze elkaar niet in de weg gaan zitten. 'Overleg tussen gemeente en ondernemers is daarbij van belang.'

Vrijmarkt
Dat er dan alsnog een soort vrijmarkt kan ontstaan, bestrijdt ze. 'Dat is niet de bedoeling. De freezones zijn ook geen nieuwe plekken. Ze maken het alleen mogelijk voor horecagelegenheden, winkels en bedrijven om zaken te blijven doen.'

De werkzaamheden aan de kademuren en bruggen gaan naar verwachting tientallen jaren duren. De gemeente trekt maar liefst 450 miljoen euro uit voor de hersteloperatie.