Stad

NL
V

Bewoners Nieuw-West in kokend hete huizen: 'De wanhoop druipt van mijn voorhoofd'

25 juli 2019, 15.48 uur · Aangepast 25 juli 2019, 18.00 uur

Bewoners van een wooncomplex aan de Louwesweg in Nieuw West zijn ten einde raad. De temperatuur in hun woningen tikt tijdens deze warme dagen dik 40 graden aan. Mike en Kim klagen al sinds begin december 2017, maar woningcorporatie Alliantie en huisvester Socius geven niet thuis.

Dakbedekking
Twee ventilatoren en een airco-systeem zouden de woning van Mike koel moeten houden deze dagen, maar niks werkt. Volgens hem is er iets mis met de dakbedekking van het complex waardoor de hitte doorstraalt in hun woningen. Boven de galerij op de bovenste verdieping hangen kunststof panelen die er niet bepaald voor zorgen dat het koeler wordt. 'Die dingen werken als een soort vergrootglas, als hier 3 a 4 uur volle zon opstaat is het beton kokend heet', aldus de oververhitte Mike. 

Lees ook: Veertig graden in de stad, maar nog geen hitterecord

Gebakkelei
Ook onderbuurvrouw Kim heeft last van de warmte, ondanks dat zij een verdieping lager woont dan Mike en dus niet pal onder het platte dak. 'Ik woon aan de andere kant van het gebouw dus heb vooral in de namiddag en avond de zon pal op mijn woning staan, mijn airco 'zegt' dat hij tot 16 graden koelt, maar dat haalt hij bij lange na niet', zegt Kim terwijl ze snel haar gordijnen dichttrekt.  

Geen gehoor
De bewoners hebben hun klachten al meerdere keren neergelegd bij woningcorporatie Alliantie en jongerenhuisvester Socius, maar er wordt door de organisaties tot op heden weinig met hun klachten gedaan. 'Ze maken alleen maar ruzie over wie er verantwoordelijk is voor de oplossing, daarmee duurt het alleen maar langer en zitten wij in de hitte, de maat is vol', zegt Kim. 

Lees ook: Metingen in Watergraafsmeer geven 45 graden aan: 'Het wordt steeds vaker heet'

Grote industrieventilator
Linda Kas, woordvoerder van Alliantie laat aan AT5 weten dat de woningcorporatie bezig is geweest met het vinden van een structurele oplossing voor het warmteprobleem. 'We werden verrast door het extreme weer en vooral het effect op de temperatuur op de bovenste verdieping. Op korte termijn zal er een grote industrieventilator komen die de gang kan koelen. De bewoners kunnen daarnaast op onze kosten zonwerende raamfolie kopen. Dat wordt vandaag geregeld en aangeboden. We begrijpen dat onze huurders teleurgesteld zijn. Terugkijkend hadden we ze beter moeten meenemen in de zoektocht naar een oplossing', aldus Kas.