Start van hoofdcontent

Stad

nl

140 euro boete voor zwemmen bij Borneokade, maar niemand maakt zich druk

25 juli 2019, 17.01 uur · Aangepast 25 juli 2019, 18.40 uur

Op de dag dat het hitterecord opnieuw werd verbroken, werden er bij de grote steiger aan de Borneokade in Oost zwemverbodsborden geplaatst door de gemeente. Maar vrijwel niemand lijkt het bord, en de bijbehorende boete van 140 euro, écht serieus te nemen.

Omwonenden van de Borneokade spanden een kort geding aan omdat ze last hadden van geluidsoverlast van zwemmers op de steiger. De rechter gaf ze gelijk en besloot dat er niet meer gezwommen mocht worden én dat er verbodsborden geplaatst zouden worden. Die staan er dus sinds vanmorgen, maar veel indruk maakt het niet. 

De meesten is het bord helemaal niet opgevallen, maar ook als de zwemmers erop gewezen worden lijken ze niet terug te deinzen voor een duik in het water: 'Ik was niet van plan om me eraan te houden, nee. Ik vind het te lekker om hier een duik te nemen', aldus een van de tientallen zwemmers.

Lees ook: Petitie tegen zwemverbod steiger Borneokade al 1700 keer getekend

'Ze gaan toch niet handhaven'
'Ik heb ook wel begrepen dat er niet echt gehandhaafd gaat worden, dus ik maak me vooralsnog niet heel veel zorgen', vertelt een vrouw. En dat is geen gekke gedachte. Meteen na het verkondigen van het verbod liet de gemeente weten dat de handhaving bij Waternet en de politie ligt. Een woordvoerder van Waternet liet daarop weten: 'We zetten niet de hele dag iemand neer in bootjes die boetes uitdeelt. Elders in de stad zijn deze mensen ook nodig.' Ook ingrijpen van politie lijkt onwaarschijnlijk. 'Als eenmaal bekend is dat het zwemmen geen consequenties heeft, denk ik niet dat het (zwemverbod) echt uitmaakt', meent een zwemmer.

Lees ook: Vraagtekens rondom handhaving zwemverbod Borneokade