Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester mag Hotel Parkview gesloten houden

29 juli 2019, 13.53 uur · Aangepast 29 juli 2019, 14.39 uur · Foto: Hotel Parkview

Burgemeester Halsema heeft Hotel Parkview terecht gesloten. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

Bij het hotel aan de Korte van Eeghenstraat werd in oktober vorig jaar al een granaat gevonden. Begin deze maand ging er daadwerkelijk een explosief af. Halsema besloot daarop het hotel voor onbepaalde tijd te sluiten. Dit werd gedaan om de openbare orde te handhaven. Ook werden familieleden van de eigenaresse gelinkt aan handel in verdovende middelen. 

Lees ook: Hoteleigenaresse na twee aanslagen: 'Ik word geforceerd mijn hotel tegen lage prijs te verkopen'

De eigenaresse van het hotel in Zuid ging tegen dit besluit in beroep. Volgens haar advocaat was de burgemeester onbevoegd om het hotel te sluiten, omdat dit pas twaalf dagen na de explosie is gebeurd. De voorzieningsrechter geeft haar daarin geen gelijk. 

De rechter oordeelt dat de lange tijd tussen de explosie en de sluiting van het hotel juist van zorgvuldige besluitvorming getuigt. De politie heeft namelijk eerst onderzocht of de aanslag wel gericht was op het pand. Toen dit het geval bleek te zijn, is het hotel alsnog gesloten. 

Dat de eigenaresse door de sluiting van het hotel inkomsten misloopt, is voor de rechter geen argument om het hotel niet te sluiten. Het belang van de openbare orde weegt zwaarder.